Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ иска да забрани на служебния кабинет да поема нов дълг

ГЕРБ ще внесе предложение в парламента, с което да забрани на служебния кабинет да поема нов държавен дълг до приемането на Бюджет 2022. 

Бившият финансов министър и сегашен депутат Кирил Ананиев поясни, че няма необходимост от поемане на нови задължения чрез продажбата на държавни ценни книжа (ДЦК). Като мотив за предложението, което от ГЕРБ наричат "мораториум", Ананиев посочи, че към 30 ноември размерът на фискалния резерв е около 12 млрд. лева, което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари.

Той разкритикува служебното правителство за управлението на дълга. Ексминистърът подчерта, че последните продажби на дългови емисии са при по-висока доходност, което носи загуби на бюджета и натоварва банковата ликвидност. "Визията за тегленето на дълг трябва да е консервативна и не бива и бъдещите поколения да се натоварват с тези нови заеми", коментираха бившите управляващи. 

Възможно е обаче идеите на ГЕРБ да се окажат безсмислени. Още преди ден служебният финансов министър Валери Белчев обяви, че временното правителство не планира да поема нов дълг до края на годината. Белчев поясни, че няма да има шоково харчене през декември, т.е. възможността за изразходване на 8 млрд. лв. няма да бъде използвана. Въпреки че е планиран дефицит от 4.7 млрд. лв. в края на годината, служебният министър е на мнение, че бюджетът може дори да приключи на излишък, тъй като към края на ноември излишъкът по консолидираната фискална програма (КФП) е 570 млн. лева. 

Досега през 2021 г. чрез емисии ДЦК бе поет нов дълг от 3.8 млрд. лв. при таван от 4.5 милиарда лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във