Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ и "Обединени патриоти" отнемат лиценза на частните лотарии

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от зам.-председателя и лидер на НФСБ Валери Симеонов. "За" гласуваха 116 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", против бяха двама, а 68 се въздържаха.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът дава задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025-а.

Ограничения са заложени и за обектите, в които ще се разпространяват "игрите на късмета". Те също ще подлежат на лицензиране, което ще ограничи продажбите на талони и билети в магазини и бензиностанции. Обектите пък, в които се продават талони и "други удостоверители знаци за лотарийни игри", ще трябва да отстоят на повече от 300 метра от училища. В момента такова ограничение има само за игралните зали и казината.


Спецакция в офиси на бизнесмена Васил Божков


Както "Банкеръ" съобщи, Специализираната прокуратура и полицията извършват акции в офиси на "Нове холдинг" и "Националната лотария". Акция се провежда и в Държавната комисия по хазарта. По неофициална информация има арестувани служители. Това е втора проверка на държавното учреждение в рамките на месеца

Преди седмица Агенцията за държавна финансова инспекция съобщи, че от Комисията по хазарта са били иззети документи и от техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

На 22 януари директорът на финансовата инспекция Георги Начев обяви , че текстовете от Закона за хазарта дават възможност за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта. От уточненията на АДФИ стана ясно, че по този начин за последните пет години държавата е пропуснала приходи в размер на приблизително 210 млн. лв. от държавни такси.

Според ръководството на "Националната лотария" законът дава право на фирмите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса за хазарт.

Самият Васил Божков заплаши държавата със съд, ако бизнесът му бъде отнет. Божков смята, че се цели национализация на неговите лотарийни фирми и даването на бизнеса на друг човек. Той оповести официално, че ако му вземат "Националната лотария", ще се оттегли от футболния клуб "Левски". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във