Банкеръ Daily

Финансов дневник

Георгиева "тренира за третия рунд" по скандала "Да правиш бизнес"

В очакване на поредното съвещание на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд на 8 октомври по скандала с класацията на Световната банка "Да правиш бизнес", обвинената за манипулации Кристалина Георгиева публикува пълния текст на дългото си изявление (от 12 страници) по въпроса (2021.10.06-Statement-of-Kristalina-Georgieva-to-IMF-Executive-Board.pdf (skdknick.com).   

Защитникът на Георгиева - Лани Брюър - американски адвокат по криминално право и заместник председател на "Ковингтън енд Бърлинг" - оспори в писмо до Изпълнителния борд на МВФ от 7 октомври законността на обвиненията срещу Георгиева и поиска да бъдат взети предвид "фундаменталните процедурни и материално правни грешки" в доклада на правната кантора "Уилмър Хейл". Тя бе наета от борда на Световната банка да разследва нередни практики и манипулиране на данни при изготвянето на елитната годишна класация "Да правиш бизнес", оценяваща бизнес климата в отделните държави.  

Да припомвим, че в доклада на "Уилмър Хейл" се твърди, че Георгиева в качеството си на главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017-а е "упражнила натиск" върху персонала на институцията да премести по-напред в класацията Китай точно когато банката е търсила подкрепата на Пекин за съществено увеличение на капитала й. 

Георгиева отхвърли нееднократно обвиненията и заяви, че голяма част от изявленията й са извадени от контекста от "Уилмър хейл". Адвокат Брюър, който е бивш служител на американското министерство на правосъдието и бивш специален съветник на президента Бил Клинтън по време на кампанията по импийчмънт срещу него през 1999-а, пък посочи, че довереницата му "нито веднъж не е била уведомена, че е предмет на разследване". "Нито е получила възможността, гарантирана от правилника на институцията, да прегледа и да отговори на констатациите в доклада". Брюер визира наредбата за процедурите на Офиса за етика и бизнес управление на Световната банка.  

"Уилмър Хейл" контрира, че разследването й е следвало стриктно всички приложими правилници на Световната банка и че "госпожа Георгиева е била уведомена, че докладът ще бъде представен на борда на институцията, която може да разкрие каквато и да било предоставена информация".

Офисът на Генералния съвет на Световната банка твърди, че разследването на класациите "Да правиш бизнес" от 2018-а и 2020-а "е било осъществено в пълно съгласие с правилата на институцията".

Източници на "Ройтерс" твърдят, че Управляващият директор на МВФ е получила подкрепа от представителите на Европа, Близкия изток и Африка, докато Съединените щати са останали по-резервирани. Изпълнителният борд на световния кредитор иска да разнищи случая преди годишната сесия със Световната банка, която се открива в началото на другата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във