Банкеръ Daily

Финансов дневник

Георги Атанасов: Законодателните промени в областта на банките са крайно наложителни

Инициативата на финансовото министерство за внасянето за законодателни промени във връзка с КТБ заслужава адмирации, защото то се опитва да унифицира нашето законодателство с това на ЕС. Това заяви Георги Атанасов от Българския финансов форум пред БНР.

"Тези промени са крайно наложителни и няма нищо изненадващо, че в такъв спешен порядък се предлага подобен законопроект. Доколкото се отнася до това за привилегированите депозити, да няма гаранция за тяхното изплащане – това е записано и в сега действащото законодателство – едни много странни действия на сегашното ръководство на БНБ създадоха казус, за който не съм сигурен как съдът ще погледне на него, защото административното сваляне на тези лихви от БНБ не доведе до нищо, а само породи възможност за претенции от тези хора и въпросът е в чий интерес е действал УС на БНБ с това си решение. На мен ми е трудно да повярвам, че толкова неграмотно са подходили хората в УС и не са си дали сметка какво ще последва. Това действие е необяснимо и е в интерес на същите тези депозанти, които са имали привилегировани условия в КТБ. Това е първата стъпка в подобна посока", каза той.

"В МФ има проект за още редица промени в банковото законодателство и той стои в архивите от доста години. Не е пълен, но е добра основа, за да се предприемат необходимите стъпки за унифициране на нашето законодателство в областта", заяви Атанасов.

"Имаме извънредна ситуация. Тези депозити са гарантирани от държавата, а самият Фонд няма достатъчно средства да изплати депозитите. Доста рисково е да се изпразни Фондът, защото тогава какво остава за останалите депозити на гражданите в другите банки. Затова в една такава извънредна ситуация различните мнения, които се дават, и различните оценки за това какви ще бъдат последиците от решението в една или в друга посока, при всички случаи ще носят някакви негативни и отрицателни последици за източника, от който все вземат средствата. В такава трудна ситуация обаче е време за трудни решения", заключи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във