Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГАВРИЙСКИ ВЕЩАЕ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ НОВИЯ ТЪРГ ЗА БИОХИМ

БУЛБАНК има намерение да се включи в поредния опит за продажба на БИОХИМ, коментираха за в.БАНКЕРЪ мениджъри на големи български кредитни институции. Слухът около новата процедура за приватизацията на държавната банка се понесе непосредствено, след като на 14 май 2001 г. съветът на директорите на Банковата консолидационна компания прекрати преговорите с потенциалния купувач ХЕБРОСБАНК и обяви, че започва събирането на нови оферти.
БУЛБАНК разполага с финансови възможности, за да предложи конкурентна цена за БИОХИМ - печалбата й към края на март 2001 г. е 121.7 млн. лева.
На въпрос на в.БАНКЕРЪ дали БУЛБАНК ще участва в търга за БИОХИМ от пресслужбата на УниКредито - собственик на най-голямата кредитна институция у нас, отговориха, че БУЛБАНК няма да се включи в новата приватизационна процедура.
Заседанието на БКК на 14 май се очакваше с неподправен интерес заради участието на управителя на БНБ Светослав Гаврийски в него. Към 16.00 часа той и подуправителката Емилия Миланова заеха местата си в малката заседателна зала в сградата на БКК, която моментално се препълни от журналисти. Дошлият минути по-късно Жотев с многострадална гримаса попита: Мога ли да вляза господин Гаврийски?, а гуверньорът с присъщото си чувство за хумор му отвърна: И аз това се питам?.
На пресконференцията управителят на БНБ бе категоричен по отношение на предложените от ХЕБРОСБАНК 26 млн евро за БИОХИМ.
Оценката на Централната банка по офертата е абсолютно отрицателна, тъй като смятаме, че предлаганата цена е много ниска, отсече Гаврийски.
Той обаче не прие и квалификациите, че търгът за БИОХИМ се е провалил. И купувачът, и продавачът положиха много усилия, за да се договорят. Това, че не успяха да сближат вижданията си за цената, не означава провал на търга. И аз вече 23 години безуспешно се предлагам, но не смятам, че съм се провалил, заяви гуверньорът, който е заклет ерген.
Той се надява, че в новия търг за БИОХИМ ще участват много големи западни банки, които ще предложат добри цени. Гаврийски припомни, че още през миналата година към държавната банка интерес са проявили известни западни институции като БНП-Париба, Банка Национале дел Лаворо, Райфайзенбанк и Банк Аустрия, която от края на миналата година е собственост на германската Хипоферайнсбанк. Според него всички тези инвеститори не са подали оферти, тъй като по това време вниманието им е било насочено към покупката на банки в Полша, Чехия и Словакия. Но сега нищо не им пречи да насочат интереса си и към българската БИОХИМ. Петър Жотев пък заяви, че до края на май БКК ще уточни стратегията за продажбата на държавната банка и ще изпрати до тридесет от най-големите чуждестранни търговски кредитни институции покани за участие в приватизацията й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във