Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГАРАНЦИЯТА ПО ВЛОГОВЕТЕ ЩЕ СТАНЕ 40 ХИЛ. ЛЕВА

До края на годината всички влогове на граждани и фирми до 40 хил. лв. ще бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете. Това предвижда проектът за промени в Закона за гарантиране на влоговете, който бе одобрен на 22 юни от Министерския съвет. Според правителството по този начин ще бъде изпълнен приетият от изпълнителната власт график за постепенно увеличаване на размера на депозитите на гражданите и фирмите, които са защитени от държавата, докато той не достигне равнището от 20 хил. евро в ЕС.
Ще припомним, че за пръв път депозитите бяха гарантирани през 1998 г. (б.ред. - година след хиперинфлацията, която масово изяде спестяванията на населението), като тогава защитата бе за влогове до 6.9 млн. стари лева (6.9 хил. нови лева). След това тази гаранция бе вдигана на няколко пъти, като в момента е 25 хил. лева. При тази гаранция държавната защита обхваща 54.29% от всички депозити на граждани и фирми в страната, чийто общ размер в средата на юни е 13.64 млрд. лева. След вдигането й до 40 хил. лв. тя ще покрива 55.59% от сегашните депозити.
Любителите на точните числа вероятно ще обърнат внимание, че гаранцията от 40 хил. лв. е малко по-голяма от защитата от 20 хил. евро, която получават спестителите в държавите от ЕС. Като се има предвид, че фиксираният курс на лева към европейската валута е 1 евро за 1.95583 лева, сметките показват, че 20 хил. евро се равняват на 39 116.6 лева. С други думи, след повишаването на защитата на депозитите до 40 хил. лв. парите на гражданите и фирмите в нашите банки ще са с 451.11 евро по-защитени, отколкото тези в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във