Банкеръ Daily

Финансов дневник

Галъп: Мнозинството иска КТБ да бъде оздравена от акционерите

Сочат данните от последното проучване на агенцията

Корпоративна търговска банка (КТБ ) е жертва на политическа атака, считат почти половината /49%/ от гражданите. За становището банката да бъде оздравена от акционерите пък се застъпват 43%, като само 19% са "за" фалит. Това сочат данните от проведено между 1 и 6 август 2014 г. изследване на "Галъп интернешънъл " за доверието в банковата система у нас. От агенцията отчитат, че за втори пореден месец доверието в банковата сфера спада. Оказва се, че близо 40% от сънародниците ни изобщо нямат спестявания и не работят с банки.

Заключенията на експертите са, че кризата с Пълва инвестиционна банка и КТБ е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни. Изразено в числа това означава, че според заявените нагласи 53% от респондентите са "недоверчиви", а доверие гласуват само 27% от запитаните. Подобни стойности са отчетени за първи път от началото на месец март 2013 г., когато бе налице обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести. Според специалистите след проблемите с банковата ни система през 1996 - 97 г., финансовите ни институции като цяло са били устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание.

Регистираните високи стойности за становището, че КТБ е жертва на целенасочени действия, според социолозите показват повишени опасения от риск за фалит на други банки - 37% споделят такъв риск, а на обратното становище е малцинство от 29%. В доклада на изследването като "добра новина" са определени данните, че 33% от запитаните предпочитат българските банки, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас. Въпреки неблaгоприятната картина обаче, едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина.

Заключението на  "Галъп интернешънъл" е, че държавата трябва спешно да предприеме действия, които да предотвратят срив в масовото съзнание, защото традиционно в края на летния сезон се повишава чувствителността на населението по подобни финансови въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във