Банкеръ Daily

Финансов дневник

Г-20 ще поиска по-строг контрол над криптовалутите

Министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-20 се събират днес в столицата на Аржентина и основна тема на разговорите ще е нуждата от надзор и регулации на криптовалутите.. Заседанието е двудневно и е част от подготовката за срещата на върха на Г-20, планирана за края на ноември 2018 г. 

Финансистите от страните от Г-20 се очаква да призоват международните стандартизиращи организации към по-силен надзор на криптоактивите и да оценят необходимостта от многостранен отговор, тъй като в определен момент те биха могли да застрашат финансовата стабилност.

Това се посочва в проектокомюнике от срещата, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Технологичните иновации зад криптовалутите имат потенциала да подобрят ефективността и свързаността на финансовата система, посочват финансовите лидери. 

"Криптовалутите обаче създават проблеми при защитата на потребителите и инвеститорите, както и крият риск от заобикаляне на данъчните закони, пране на пари и финансирането на тероризма. В определен момент те могат да доведат до усложнения за финансовата стабилност", пише в проекта на документа, в който трябва да завършат разговорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във