Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Г-20 пак натиска за данъчни реформи

Световните финансови лидери и централните банкери ще се съберат на 22 и 23 февруари за срещата на Г-20 в Сидни. Очаква се в дневния ред на разговорите централно място отново да заеме темата за данъчните реформи и затварянето на законодателните вратички, които позволяват на големите мултинационални корпорации да избягват данъци.


"Работата на Г-20 в данъчното сътрудничество е сред нашите най-важни приоритети", коментира финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю. Според него за постигането на тази цел е необходима данъчна хармонизация в световен мащаб. "Автоматичният обмен на информация бързо се превърна в глобален стандарт и вярвам, че Г-20 трябва да продължи да подкрепя и насърчава всички нации да приемат този стандарт", подчерта още Лю.


Думите му подкрепят позицията на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която определи отчитането на приходите на новите глобални дигитализирани компании като Google и Apple като "огромен проблем" и призова правителства да премислят радикално международните си данъчни споразумения.


"Бизнесът се развива", заяви Лагард преди срещата на финансовите министри и централни банкери от Г-20. "Доста лесно е да облагаш с данък основа, която е веществена, като при производствената дейност, но е много по-сложно да облагаш с данък продукти, които са нематериални, когато те се движат от поток на информация и при които локализацията на централните управления е неясна", допълни още Лагард. Според нея е много важно правителствата да измислят нови концепции възможно най-бързо, тъй като в същото време компаниите изобретяват още по-нови схеми за оптимизация на разходите.


Австралийският финансов министър Джо Хокей също потвърди, че по-голямата прозрачност и по-справедливите резултати при разкриването на данъчни измами ще бъдат основен акцент в разговорите през уикенда.


Политиките за повишаване на глобалния икономически растеж и поддържането на фискална стабилност ще бъдат също сред темите по време на срещата на Г-20. Финансовите лидери ще обсъдят още и бъдещото намаляване на програмата за парични стимули и количествени облекчения на Федералния резерв с новия председател на американската централна банка Джанет Йелън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във