Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФУНДАМЕНТАЛНА ГРЕШКА НЯМА...

Джон Дивейни уредил на 4 февруари вечерно парти за себе си и за свои другари по съдба - любители на риска, загубили милиони от трусовете на кредитните пазари. В позлатената бална зала на хотел Venetian в Лас Вегас пируващите отпивали Каберне, вечеряли на тревната площ под звуците на тиха музика и се тълпели пред естрадата, където се изявявала специално поканената за празненството група Блу мен.
Участниците в партито пристигнали два дни по-рано по специален повод, който преди кредитния срив вероятно би получил името Балът на хищниците. Но след катастрофалните загуби от ипотечните книжа с ниско качество и свързаните с тях производни продукти сбирката приличала по-скоро на групова терапия за депресирани. Официално поканените трябвало да вземат участие в петата годишна конференция на Американския форум по секюритизация - празненство на финансовите магьосници, които превръщат рисковите ипотеки и други заеми в позлатени ценни книжа. Но, както с горчивина открил Дивейни, трансформацията в никакъв случай не ги направила по-сигурни.
Четиридневното събиране в Лас Вегас почели 6500 професионалисти от финансовия бранш от цялата страна. Много от тях дошли, за да открият подходящи пътища за оттегляне (или дори за печалба) от ипотечната каша, която забъркал техният бранш. Банките от Уолстрийт дали своя решаващ принос, като изкупили жилищните заеми и ги превърнали в ценни книжа - процес, който в момента проверяват контролните органи, за да открият дали участниците не са укрили от инвеститорите рисковете от дълга с ниско качество. Макар че на тазгодишния купон настроението било по-скоро мрачно, за присъстващите били устроени много игри и веселие. Домакин на приема в неделя вечерта (3 февруари) бил докараният до фалит ипотечен кредитор Кънтриуайд файненшъл, който би трябвало да е символът на благините от ипотечния бизнес. Както е известно, на 11 януари 2008-а Бенк ъф Америка (Bank of America) обяви, че ще купи групировката за 4.1 млрд. щ. долара под формата на размяна на акции. На 5 февруари пък делегатите можели да поиграят голф близо до границата с Калифорния. Редом с развлекателните инициативи присъстващите провеждали дискусии по теми като Прозрачност, оценка и възстановяване на доверието на инвеститорите и Правна уредба, контрол и пазарен надзор - световен обзор.
На аналогичната конференция предишната 2007 г. Дивейни завладял челните страници на вестниците с изявлението си, че мрази ипотечните ценни книжа и се надява цялото това нещо да се взриви. Тази година 37-годишният нахакан търговец на облигации призна, че е бил прекалено самоуверен по време на ипотечния бум и сега плаща цената. Хеджинговият фонд Юнайтид кепитъл маркетс, управляван от неговата компания, потънал през 2007-а и Дивейни загубил 100 млн. щ. долара. което го принудило даже да продаде имението си в Кий Бискейн близо до Маями, частния си самолет и яхтата Positive Carry, наречена на името на финансовата маневра, при която цената на финансиране на дадена инвестиция е по-ниска от изкарания от нея доход...
Все пак търговецът, добил популярност и изкарал добри пари от турбулентни пазари в миналото, се надява да се измъкне от дупката. Той споделил, че сега купува за центове обезценени доларови облигации в очакване цените им да се възстановят.
Финансовите неволи на Дивейни са бял кахър в сравнение с огромните загуби на жилищния пазар и на щатското стопанство като цяло. Много хора се борят да плащат ипотеките си, за да запазят домовете си. Някои от посетителите на сбирката в Лас Вегас пък наскоро били загубили работата си и се надявали да си намерят нова.
По време на дискусиите един от паричните мениджъри попитал присъстващите експерти от рейтинговите агенции дали не ги е срам, че са подценили рисковете на структурните книжа и се е наложило да ги преоценяват само година-две, след като са им присъдили първоначалните високи кредитни рейтинги. Търговци на най-проблемните продукти - гарантираните дългови облигации, пък критикували медиите за отрицателното отразяване на ценните книжа. Те поискали репортерите да бъдат допуснати на сесията само ако обещаят да не цитират директно забележките им или да го правят с разрешение на лекторите. Други парични мениджъри и банкери обаче признават, че журналистите имат право да искат сметка защо такова голяма богатство се е стопило толкова бързо.
Лен Блум - управителен директор на инвестиционния бутик от Ню Йорк Уестууд кепитъл (Westwood Capital), коментира, че инвеститорите винаги реагират непремерено на лошите новини, точно както и на добрите. А пенсионираният изпълнителен директор на швейцарската банкова групировка Креди Сюис (Credit Suisse) Джоузеф Донован смята, че най-големи са необслужваните задължения на кредиторите, поели най-голям риск, защото нито те, нито длъжниците имат какво толкова да загубят. Ипотечните компании продават заемите на банките от Уолстрийт, докато собствениците на жилища не плащат предварително никакви пари. А експертите, пакетирали ценните книжа и инвеститорите, получили измамна увереност от разнообразието на кредити, гарантиращи облигациите им. Така че е дошло време да се отстъпи крачка назад и да се поеме глътка въздух. Защото, според Донован, фундаментална грешка няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във