Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФУАТ ГЮВЕН СЕ ГОТВИ ДА ГЛЪТНЕ ТЪРГОВСКА БАНКА Д

Турският бизнесмен Фуат Гювен, който контролира бензиностанциите в безмитните зони по южната, западната и северната граница на България, има сериозни намерения да навлезе в банковия бизнес у нас. Според финансисти той вече е изпратил писмо до БНБ, в което заявява, че като физическо лице има намерение да купи действащата от март 1999 г. у нас Търговска банка Д (бившата Демирбанк (България)).
В момента Гювен подготвял документите, които трябва да представи пред Централната банка, за да докаже произхода на парите, с които смята да плати за кредитната институция. Твърди се, че той дори имал предварителен договор за покупка със сегашните собственици Исил Доган и Халит Джънгълъоглу, които притежават 90% от капитала на банката. За цена в момента не се говори, но турският бизнесмен едва ли ще е затруднен в това отношение. Само печалбата за изминалите три години на фирмата Магазин Шипка - Фуат Гювен, в която той държи 50% от капитала, е 85 млн. лева. Въпросната компания, в която другия съдружник е държавната Свободна безмитна зона - Свиленград, притежава и три бензиностанции край границата с Турция, а горивата, продавани на тях, са освободени от ДДС и акцизи. Освен това под контрола на Гювен са и бензиностанциите в Калотина, Русе и Видин. Тези в Русе и Видин Гювен спечели чрез конкурс на Министерството на финансите през 2004 година. А бензиностанцията на Калотина се управлява от британската фирма Ле Рой Ентерпрайсиз Лимитед, чийто шеф е Садчи Явузчезар - племенник на Гювен.
Независимо от големия интерес на чуждестранни компании към навлизане на българския банков пазар, който не след дълго ще стане част от европейския, цената на Търговска банка Д едва ли ще бъде по-висока от утроения размер на сегашния й собствен капитал, убедени са експерти. Сега той е около 20 млн. лева. С други думи, за да я придобие, бизнесменът Гювен трябва да приготви не повече от 60 млн. лева.
Търговска банка Д е малък играч на българския пазар. Активите й в края на март 2006 г. са 92 млн. лв., депозитите на граждани и фирми - 60 млн. лв., а отпуснатите заеми - 41.2 млн. лева. Интересът на Гювен към една толкова малка кредитна институция обаче е напълно обясним, и то не само защото тя е създадена с турски капитали. Бизнесменът очевидно има добри съветници и си е направил тънката сметка, че след приемането на България в ЕС банките у нас ще могат безпроблемно да откриват клонове във всички държави от Обединена Европа - при това без да искат разрешение от надзорните органи в съответните държави. Така собствениците на български кредитни институции ще могат много бързо да създадат европейска мрежа от финансови офиси, което значително ще повиши цената им и ще разшири възможностите им за бизнес. В Германия например има няколко милиона турци, които предпочитат да превеждат пари на роднините си в южната ни съседка през турски банки. Точно по тази причина във Франкфурт има десетина турски кредитни институции, чиято основна дейност е да предлагат преводи при преференциални условия. Е, ако Гювен успее да мултиплицира подобен ефект в останалите държави от ЕС, инвестицията му в Търговска банка Д ще изглежда като джобни пари, похарчени за удоволствие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във