Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФУАТ ГЮВЕН ПОИСКА ОТ БНБ СВОЯ БАНКА

Турският бизнесмен Фуат Гювен внесе през седмицата в БНБ молба да му бъде разрешено да закупи 90% от Търговска банка Д от сегашните им собственици Исил Доган и Халит Джънгъльоглу. Към нея той е приложил документи, доказващи произхода на капитала му, бизнеса, с който се занимава и възможностите му за развитие на банката. Цената, която Гювен е готов да плати за банката, все още е тайна, но според някои финансисти той вече е сключил предварително споразумение със сегашните собственици на кредитната институция, като им е предплатил около 20 млн. щ. долара.
В банковите среди се коментира, че ако Гювен закупи Търговска банка Д, начело на управителния й съвет ще бъде назначен Стоян Александров. Именно той бил натоварен да разработи бизнес плана на банката, който също трябва да бъде представен в БНБ. Финансисти смятат, че Гювен ще се опита чрез Търговска банка Д да обслужва всички плащания на пенсии, които държавата превежда на изселниците ни в чужбина, както и парите, които хората, живеещи в Турция, превеждат на свои роднини в страната. За целта Гювен ще поиска разрешение от турската централна банка да открие клон в южната ни съседка и представителства в градовете, където има най-много изселници от България.
Банката ще се опита да навлезе и в областта на частното банкиране - т.нар. прайвит банкинг. Стоян Александров смята, че у нас има няколко десетки хиляди заможни граждани, които разполагат с приходи от над 100 000 лева годишно и искат да вложат част от тях в инвестиционни схеми, които са по-рискови, но могат да им донесат по-високи доходи. Именно за тях Търговска банка Д ще създаде специални услуги и продукти, които да дават възможност за инвестиране както във взаимни фондове, така и в акции и облигации на отделни компании, които се търгуват на международните борси.
Разбира се, всички тези намерения ще започнат да се осъществяват едва след като БНБ позволи на Фуат Гювен да купи Търговска банка Д и той се разплати със сегашните й собственици. Според процедурата, предвидена в Наредба №2, БНБ трябва да се произнесе по искането за разрешение в срок от три месеца, след като кандидатът представи всички необходими документи, включително и бизнес плана, по който в момента работи Стоян Александров. Ако котка не му мине път, това ще е третото влизане на бившия финансов министър от правителството на Любен Беров в банковия сектор. През 1996 г. той стана изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, като остана на тази длъжност до средата на 1999 година. Две години по-късно Александров бе назначен за главен изпълнителен директор на Токуда банка, където работи до есента на 2004 година. След като се раздели и с тази кредитна институция, той стана председател на съвета на директорите на бургаското предприятие Елкабел, но явно е пристрастен към сделките на финансовите пазари и не може да скъса пъпната връв с банковата система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във