Банкеръ Daily

Финансов дневник

Френската инвестиционна банка понесе сериозни фондови загуби

Френската инвестиционна банка Natixis е изправена пред сериозни проблеми след като нейното подразделение H20 Asset Management постигна най-сериозни загуби през осемгодишната си история. В рамките на четири дни активите на шестте фонда, управлявани от инвестиционната компания, намаляха с повече от 5.6 млрд. евро, достигайки стойност по-ниска от 16 млрд. евро.

Преди дни компанията заяви пред Bloomberg, че изтичането на капитали се е забавило и дори се наблюдава известен приток на инвестиции. H2O Asset Management, основана от Бруно Кръстес и Винсент Чайли през 2010 г. с подкрепата на френската инвестиционна банка Natixis SA, се опита да спре намаляването на активите, убеждавайки инвеститорите, че фондовете ще могат да извършват необходимите плащания. Ръководството на организацията се опита да избегне съдбата на швейцарския управител на активи GAM Holding AG и един от водещите хедж фондове на известния британски стоков мениджър Нийл Уудфорд, който спря плащанията към клиенти.

"Файненшъл таймс" съобщи, че Н20 Asset Management е натрупала облигации, издадени от компании на стойност 1.4 млрд. евро. Ценните книжа се разпределят между няколко фонда, но ситуацията се утежнява от факта, че консултантската компания Morningstar прекрати рейтинга на един от фондовете на H2O Asset Management, Allegro, поради опасения за ликвидността на активите си. А всичко това доведе до загуби на стойност 113 милиона евро.

Фондовете MultiAggregate и Adagio, които също са под контрола на H20 Asset Management, показаха най-голям спад в рамките на един ден. Загубите за двата фонда и Allegro за деня възлизат общо на 325 милиона евро. Всички тези загуби оказаха сериозен натиск върху акциите на Natixis и миналата седмица те регистрираха спад от 12%. След почти десетилетие на почти постоянен приток, клиентите миналата седмица започнаха да изтеглят пари от част от средствата си, заради опасения за неликвидни холдинги. Инвестиционната компания, чиито общи активи надхвърлиха 32 млрд. долара в края на 2018 г. заяви, че ще назначи независим одитор, който да възстанови доверието на инвеститорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във