Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Франция защити еврозоната

Франция стана първата държава от еврозоната, одобрила мерките за увеличаване на правомощията на европейския спасителен фонд и за предоставяне на втори спасителен пакет от заеми на Гърция. Те бяха договорени на срещата на върха на европейските лидери на 21 юли, а целта им е да спрат задълбочаването на кризата на държавния дълг на общността. Членовете на Горната камара на френския парламент дадоха на 8 септември зелена светлина на пакета от предложения, одобрени в началото на седмицата от долната камара.


Както нееднократно е писал БАНКЕРЪ, тези договорености позволяват на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) да използва средствата си за покупка на обезценени държавни облигации с отстъпка на вторичния пазар, да емитира предпазни заеми за гарантиране на ликвидността на страните членки на еврорегиона и да рекапитализира банки в затруднения.


Проблемът е, че този пакет от мерки трябва да бъде одобрен от всички държави от еврозоната, и то по възможност до края на септември, каквото е предложението на Европейската комисия. А това е направо мисия невъзможна.


Германският Бундестаг ще гласува на 29 септември само реформите на EFSF и ще отложи решението си за втория гръцки пакет за октомври, след като бъдат готови и последните детайли по участието на частните инвеститори в спасителната акция. Германският финансов министър Волфганг Шойбле е категорично против Гърция да получи транша от 8 млрд. евро, преди да предприеме обявените от нея реформи. Ратифицирането на постоянния Европейски механизъм за стабилност (който трябва за замени EFSF след 2014-а) не се очаква преди декември.


В Словакия евроскептикът Рихард Сулик - лидер на Партията за свобода и солидарност, е решен да протака вота до края на декември, за да е сигурен, че страната му ще е сред последните, подкрепили по-широките правомощия на EFSF. Промените не могат да минат без гласовете на неговите 21 парламентаристи. Този инат със сигурност ще попречи на амбициите на финансовия министър Иван Миклош, който е против всякакво бавене. Той коментира през седмицата, че щом са изчерпани добрите решения, трябва просто да се избере по-малкото зло, за да се избегне неконтролируем и турбулентен спад в Европа или дори глобална рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във