Банкеръ Daily

Финансов дневник

Франция прие новия цифров данък от 3% върху приходите на онлайн гигантите

Френският нов данък върху приходите на технологичните интернет гиганти (като Google, Amazon и Facebook) бе категорично приет от парламента днес, след като Сенатът одобри окончателния вариант на законопроекта, въпреки заплахата от американско разследване, предаде Ройтерс. Гласуването в контролираната от опозицията горна камара показа, че мярката  е срещнала подкрепа от много партии  във Франция.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди разследване срещу планирания във Франция цифров данък. Действието може да доведе до налагане на нови тарифи или на други търговски ограничения от страна на САЩ. "Съединените щати са загрижени, че данъкът за цифрови услуги е несправедливо насочен към американските компании", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер.

Законодателната промяна във Франция ще влезе в сила от януари 2020 г. Дигиталният данък е в размер на 3% от приходите, които  големите интернет компании са придобили в страната. Той ще засегне компании  с годишна печалба от поне 750 милиона евро, ще се прилага към приходи от дигитален бизнес, включително онлайн реклама.

Бъдещият налог се очаква да засегне около 30 компании, предимно американски, но също китайски, немски, испански и британски, както и една френска фирма и няколко компании с френски произход, купени от чуждестранни компании.

"Франция е суверенна държава, решенията й по данъчни въпроси са суверенни и ще продължат да бъдат такива", заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер

Facebook logo
Бъдете с нас и във