Банкеръ Daily

Финансов дневник

Франция иска от ЕС да създаде общи правила за виртуалните валути

Бруно льо Мер, финансов министър на Франция

Европейският съюз трябва да създаде общ набор от правила за управление на виртуалните валути, понастоящем до голяма степен нерегламентирани в блока, за да се противопостави на рисковете, породени от криптовалутата "Везни" на Facebook, заяви финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

28-членният състав на ЕС няма специфични разпоредби относно криптовалутите, защото само малка част от биткойни или други цифрови монети се превръщат в евро. Но плановете на американския гигант Facebook, разкрити през юни, за пускането на собствена дигитална валута "Везни", от която стотиците му милиони потребители в Европа и по света могат да се възползват, предизвикаха притеснения.

"Везни" може да причини рискове за потребителите, финансовата стабилност и дори за „суверенитета на европейските държави“, посочи Льо Мер пред репортери на среща на министрите на финансите на ЕС в Хелзинки. Той повтори молбите си за блокиране на "Везни" в Европа и призова за създаването на „обща рамка“ за цифровите валути на равнище ЕС.

През миналата година влязоха в сила нови правила за целия ЕС относно увеличаване проверките на местата за търговия с виртуални валути с цел намаляване на рисковете от пране на пари и други финансови престъпления.

Регулаторните органи все още не са успели да се споразумеят дали да третират криптовалутите като ценни книжа, платежни услуги или валути - последната възможност се изключва от повечето. При липсата на конкретни регламенти, представителите на ЕС преценяват дали съществуващите правила, уреждащи финансовите инструменти могат да се прилагат, но засега не са стигнали до резултат.

На въпроса дали "Везни" ще се нуждае от лиценз за работа в блока, говорител на Европейската комисия каза пред Ройтерс: „С публично достъпната информация за "Везни" в момента не е възможно да се каже кои точно правила на ЕС ще се прилагат. Вероятно е проектът да изисква някаква форма на разрешение от Европа, в зависимост от точните му характеристики“.

В Швейцария криптовалутата на Facebook кандидатства за лиценз за платежни услуги, въпреки че би могла да се сблъска с правила, които обикновено се прилагат за банките, заявиха регулаторите в алпийската държава.

Льо Мер също каза, че Европа трябва да обмисли и „публична цифрова валута“. Той каза, че ще обсъди този въпрос с други министри през следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във