Банкеръ Daily

Финансов дневник

Франция и Германия поискаха общ бюджет на еврозоната до 2021 г.

Бруно Льо Мер и Олаф Шолц

Еврозоната трябва да има единен бюджет до 2021 година, за да може с финансовата си мощ да поема икономическите шокове, заявиха министрите на финансите на Франция и Германия в понеделник, пише "Политико".

Бруно Льо Мер и Олаф Шолц изразиха надежда за общо френско-германско предложение за общ бюджет на еврозоната пред своите колеги в Брюксел на извънредната среща на 27-те финансови министри от страните-членки на Европейския съюз, отбелязва изданието.

"Искаме бюджетът да влезе в сила до 2021 година", заяви френският финансов министър пред журналистите след срещата. Той ще помогне за "насърчаване на по-голямо сближаване" и ще има "стабилизираща функция", а освен това ще може да поема внезапни икономически шокове, добави той.

Бюджетът на еврозоната ще бъде специално за страните, използващи единната валута, но ще съществува в рамките на бюджета на ЕС.

Някои страни обаче, призна Шолц, трябва да бъдат убедени да приемат предложението.

"Някои от тях задават въпроси като "каква е добавената стойност от това?" - заяви германският политик. Но "в крайна сметка ще намерим решение, което да бъде подкрепено от всички други".

Преди срещата на еврогрупата министърът на финансите на Нидерландия Упке Хьокстра заяви, "че нуждата от такъв бюджет изобщо не е убедителна".

Попитан за коментара на холандците, Льо Мер посочи, че е поканил Хьокстра да "обсъдят предложението по-подробно".

Срещата в понеделник бе подготовка за следващото събиране на Еврогрупата през следващите две седмици. Тогава финансовите министри трябва да се споразумеят за икономически предпазни мерки, които са готови да въведат за еврозоната.

Държавните глави на страните-членки ще трябва да вземат окончателно решение на среща на върха в средата на декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във