Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фотоизложба показва тайните на банките за развитие

S 250 6e99f459 bd87 4459 a51b 0e056d6f2d3a
S 250 221af2a7 e0ce 47c9 ab66 abc993ad85c6
S 250 84498f48 35cd 43f2 ad93 d94a7dc8b8ca

Новият изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и генералният секретар на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) Марсел Рой откриха фотоизложба, посветена на ключови проекти, подкрепени от банки за развитие и публични финансови институции от цял свят. Експозицията показва 31 проекта на 16 финансови институции, сред които немската KfW, Китайската банка за развитие, Банката за развитие на Съвета на Европа, шведската Комунинвест и норвежката KBN.

"Банките за развитие могат да помагат за съхраняването на древни градове, да пазят реките от преливане или дори да подпомагат хора да правят чанти от грамофонни плочи с крила. Едно е сигурно тази експозиция ще ви изненада", каза по време на откриването на изложбата Стоян Мавродиев. Той обобщи идеята на кадрите - те показват една много човешка страна на банките за развитие, а именно, че могат да подадат ръка и на най-обикновения, но предприемчив човек, който има добра идея.

"Чрез предоставянето на финансови услуги за проекти, които при други обстоятелства може би не биха получили финансиране се насърчава икономическото развитие. Много от реализираните идеи са пример за усилията на отделните партньори на банките за развитие и на тяхното добро сътрудничество с националните правителства и с органите на местно самоуправление и европейските институции", каза Маресл Рой. Според него, въпреки че проектите са изключително разнообразни те имат една обща цел - да се подобри животът на хората.

До края на октомври жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат в Градската градина (срещу Народния театър) вълнуващите кадри на проектите, финансирани от различни банки за развитие, сред които футористичен плавателен съд, най-големият вятърен парк в Северно море и на китайски впечатляващ град на иновациите.

Европейската асоциация на публичните банки е едно от най-престижните сдружения на кредитни институции в Европа, чийто пазарен дял в Европа е 15%. Общите активи на членовете на ЕАПБ възлизат на над 3 500 милиарда евро. Темите от интерес за асоциацията са банковият надзор, капиталовите пазари, търговското право, разплащанията и политиките за развитие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във