Банкеръ Daily

Финансов дневник

Форбс: БНБ изглежда политически зависима

Увеличаващите се свидетелства, че Българската народна банка е едновременно некомпетентна и политически зависима, поставят под съмнение стабилността на банковата система в България.

Това се казва в коментар на американското списание "Форбс"  за случващото се около КТБ и финансовата система в България, в който авторката Франсис Копола призовава Европейският съюз да се намеси.

В статията, озаглавена "Българската банкова катастрофа" и придружена със снимка на Цветан Василев от вестник "БАНКЕРЪ" авторката пита как е възможно банка, в която управлението е поето от централната банка, да не си плати дълговете. "Докато не бъде рекапитализирана или обявена в несъстоятелност, работата на БНБ е да гарантира, че тя е достатъчно ликвидна да посрещна задълженията си. Твърденията, че КТБ просто нямала достатъчно активи да допълни помощта от БНБ, са направо невероятни. Фактът, че КТБ не си погаси задълженията по облигации, е чисто и просто нехайство."

Копола продължава в този дух с остри критики срещу ръководството на БНБ, което обвинява, че не за пръв път проявява некомпетентност. Тя дава за пример различното отношение към Първа инвестиционна банка, оставянето КТБ да вдигне необичайно високо лихвите по депозити и събирането на толкова много държавни активи в нея.

"Привидно, целта е да се стабилизира банковата система, но цялата тази афера е битка между Василев и Пеевски и е много трудно човек да не стигне до извода, че българските институции са пристрастни. Известно е, че правосъдната система е корумпирана, а Главна прокуратура изглежда политически зависима.  Една от "гнилите ябълки" беше премахната, но останалите биват защитавани по неизвестни причини. Премахването на Василев от сцената, оставя в ръцете на Пеевски ефективния контрол не само над българските медии и тайни служби, но и на банковия сектор на България. Подобна концентрация на власт е основание за тревога в една страна, за която се предполага, че е демократична", пише в анализа.

Като посочва, че одитът на КТБ трябва да приключи до 20 октомври, Копола твърди още, че банката не се отваря, защото депозитите в нея не са гарантирани. Тя цитира публикация на Шон Ричардс от 12 август, в която той обяснява, че фондът за гарантиране на влоговете не разполага с достатъчно средства да покрие всички защитени депозити за 20 дни след възстановяване дейността на КТБ (той изчислява дефицита на 1.636 млрд. лева), а увеличаването на средствата в него може да стане само с решение на парламента, т.е. след събирането му след извънредните избори на 5 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във