Банкеръ Daily

Финансов дневник

Forbes посочи най-добрите банки за руските милионери

Държавната кредитна институция Сбербанк оглавява трезорите в рейтинга на Forbes за най-добрите руски трезори, обслужващи местните милионери. Институцията е оценявала трезорите по качеството на предлаганата услуга private banking. В Сбербанк тази програма е въведена през 2012 г. и е получила в крайната оценка най-висок бал — цели 85 точки. Минималният праг за влизане в програмата е депозирането на минимум 100 млн. рубли по сметка в трезора, както и броят на офисите на банката, работещи с private banking. Сбербанк има такива в Австрия, в Кипър и в Швейцария.

Второ и трето място заемат също държавни трезори - Газпромбанк (77 бала) и ВТБ (75 бала). Газпромбанк е стартирал своята програма private banking също през 2012 г., но при нея минималният входен праг е „само“ 15 млн. рубли. Трезорът има офиси в Кипър, в Люксембург и в Швейцария. При ВТБ минималният праг за ползване на програмата е 30 млн. рубли, услугата е стартирана през 2007 г., а клонове има още в Австрия и във Франция.

Освен тези три кредитни институции, още две частни влогонабиращи институции са влезли в Топ-5 на Форбс. Това са Алфа-банк (74 бала) и Raiffeisenbank (65 бала). Встъпителният праг при Алфабанк е еднократен депозит от  500 хиляди долара, а програмата действа още от 2006 г. като финансовата институция има офиси във Великобритания, в Кипър и в Люксембург.

500 000 долара пък е встъпителният праг в Raiffeisenbank, а програмата Private banking е стартирана през 2006 г.. Трезорът разполага с клонове само в Австрия.

При подготовката на своята класация Forbes е анкетирала над 40 големи руски банки като е използвал критерии като количество на състоятелните клиенти, финансови показатели на кредитните институции, брой на сертифицираните служители и наличие на офиси зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във