Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фондът за гарантиране на влоговете погаси 30 млн. лв. по договора за КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лв. по заема, отпуснат от централния бюджет по Договора за заем, сключен между Република България и ФГВБ на 03 декември 2014 г. за финансиране недостига на средствата на Фонда за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ АД след отнемане на лиценза ѝ. Това съобщиха от Министерство на финансите.

Заемът осигури безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове в банката. Това е второто частично предсрочно погасяване по заема, с което общият размер на предсрочно погасената от ФГВБ главница достигна 1,175 млрд. лв.

ФГВБ планира да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лева също преди падежа на заема. Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ АД (н).

Размерът на заема по Договора е до 2 млрд. лв., от които ФГВБ е усвоил 1.675 млрд. лева. Лихвеният процент е фиксиран в размер на 2.95 %, а лихвените плащания са веднъж годишно на 15 април.

Погасяването на заема е еднократно на 15 април 2020 г., като е предвидена възможност за изцяло или частично предсрочно погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 104 572 246.58 лева.

В понеделник (10 юли) главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че "максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.Цацаров посочи, че актът ще бъде внесен срещу всички лица, които са били обвиняеми и уточни, че те са общо 19. Цацаров поясни, че актът се състои от 15 000 страници. "Той ще бъде внесен до 20 юли. Това, което съм казал в качеството си на поканен пред КСНС мога да го повторя и сега", коментира главният прокурор. По думите му за българския наказателен процес, този акт ще бъде своеобразен рекорд. Цацаров посочи, че КТБ е била една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично и която в крайна сметка е служила за определени политически цели.

Междувременно собственикът на КТБ Цветан Василев излезе с позиция по повод разсекретяването на двете стенограми от консултациите при президента Росен Плевнелиев, които се проведоха през лятото на 2014 година.

"Всички и най-вече опозиционерът по това време Борисов са единодушни, че става въпрос за криминална атака, подкрепена от истерясалата кампания на свинско-кафявите медии. Нито един от тях, обаче, няма смелостта да каже, че фронт на криминалната атака са държавното обвинение и ДАНС. Няма и как да стане, след като основната част от присъстващите са техни „клиенти“, някои от които очевидно наскоро отървали се от зловещата им „прегръдка“. На други вероятно пък е било обещано да се освободят.

С една дума – форумът трябва да мете натвореното от Прокуратурата и службите заради желанието на клана, олицетворяван от Пеевски, да притежава това, което е контролирано от банката и чието придобиване е финансирано от нея. Естествено, обаче, името на Пеевски не се споменава. То и тогава, както и сега – 3 години по-късно – е табу!", заяви Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във