Банкеръ Daily

Директорът на фонда Росен Николов:

Фондът за гарантиране на влоговете е готов да изплати депозитите

Фондът за гарантиране на влоговете е готов да изплати депозитите в поставените под специален надзор КТБ, веднага щом лицензът й бъде отнет. Това увери пред парламентарната бюджетна комисия директорът на фонда Росен Николов. Той уточни, че фондът е преминал три стрес теста. Според него казусът с банката е бил изненадващ за него.

Николов обясни, че вече е направена проверка на депозитната база и фондът има техническата готовност да започне изплащането на гарантираните депозити.

Проведени са и преговори с няколко глобални чуждестранни институции, готови да предоставят ликвидност на фонда срещу залог на Държавни ценни книжа, каквито фондът притежава за 500 млн. лева, допълни той. Според него по този начин няма да се окаже натиск върху цената на българския дълг. В БНБ фондът разполага с други 1.6 млрд. лева.

Освен това за да гарантира доверието към фонда след изчерпването на финансовия му ресурс, ръководството е договорило с Европейската банка за възстановяване и развитие стендбай кредитна линия. Тя ще бъде използвана, ако се наложи изплащането на влогове при фалит на друга банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във