Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФОНДАЦИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ГЛАДА ИСКА ДА КУПИ ЦКБ

Все по-странни кандидат-купувачи се навъртат около Централна кооперативна банка. В началото на април 2001 г. в Банковата консолидационна компания (собственик на 32.78% от ЦКБ) е постъпило писмо от базираната в Лондон Хънгър енд Агриколчъръл Ейд Фондейшън (Hunger and Agricultural Aid Foundation), която декларира интерес към мажоритарния пакет акции на българската кредитна институция. В писмото на организацията, чието име се превежда като Фондация за борба срещу глада и за развитие на селското стопанство, се казва, че в България тя планира инвестиции в земеделието, във финансовия сектор и в пътната инфраструктура.
Решаваща дума при продажбата на кооперативната банка ще има БКК, която притежава най-големия дял от капитала й. А някои от останалите акционери като Корпоративна банка - собственик на 19.43%, и Фининвест - притежател на около 4.6% от акциите, са декларирали, че ще продадат пакетите си от ценни книжа на купувача, когото избере консолидационната компания. По същия начин се очаква да постъпят ДЗИ и БУЛСТРАД, които притежават общо над 5% от ЦКБ.
Интерес към кооперативната банка са проявили Райфайзенбанк (България), словашкият фонд Истрокапитал и чуждестранен инвестиционен фонд, който се представлява у нас от Хеджър АД. За неговото появяване в. БАНКЕРЪ информира още в средата на март, но посредниците непонятно защо все още пазят ревниво името му в тайна.
В сегашния букет от кандидати с най-големи шансове за покупката на ЦКБ е Райфайзенбанк (България).

Facebook logo
Бъдете с нас и във