Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ ПРОДАВА ДЕЛА СИ В ЦКБ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Райфайзенбанк (България), Интернешънал Комършал Банк, Първа инвестиционна банка и словашкият фонд Истрокапитал, който притежава 85.35% от българската ЕВРОБАНК, са проявили интерес към покупката на акциите на фонд Земеделие в Централна кооперативна банка. До края на годината фондът, който притежава 32.76% от ЦКБ, трябва да продаде акциите си в нея. Новината бе съобщена от министъра на земеделието и горите Венцислав Върбанов на 15 ноември 2000 г. след срещата му с директора на Световната банка за България и Румъния Андрю Воркинг. На нея те обсъдиха условията на заема АСАЛ 2, по който банката ще предостави на България 50 млн. щ. долара. Те са предназначени за подкрепа на платежния баланс на страната, но отпускането им е свързано с конкретни ангажименти, един от които е фонд Земеделие да продаде акциите си в ЦКБ.


По-важното е, че кандидат-купувачите на нашата кооперативна банка искат да притежават над 50% от капитала й. По тази причина освен акциите на фонд Земеделие те ще трябва да купят и тези, които са собственост на нейни по-дребни акционери. Повечето кандидати вече са провели разговори за покупката на дяловете на ЛВК Гъмза, която притежава 19.41% от акциите на банката, но от близо две години ги е заложила като полза на друго дружество. Интерес е проявен и към акциите на Фининвест - собственик на 4.6% от банката. Според запознати с намеренията на фонд Земеделие и на останалите акционери в ЦКБ те са склонни да продадат дяловете си на не по-ниска цена от номиналната им стойност. А това по груба оценка означава, че ако някой от четиримата споменати инвеститори иска да придобие 56.77% от банката, трябва да приготви за тях поне 9.2 млн. лева.


Въпросната сума няма да е проблем за Райфайзенбанк (България), която е собственост на австрийския мастодонт Райфайзен Централ Банк. Австрийската банка пък участва в УНИКО Банкинг Груп - консорциум на осем европейски кооперативни банки, в който влизат едни от най-големите кредитни институции на Стария континент. Някои финансисти смятат, че австрийците разглеждат евентуалната покупка на ЦКБ като резервен вариант за разширяване на операциите си у нас. Защото първостепенната цел на Райфайзенбанк (България) е да спечели БИОХИМ.


Райфайзенбанк (България) е една от най-бързо развиващите се кредитни институции у нас. Към края на септември 2000 г. балансовото й число е 267.9 млн. лв., собственият й капитал е 23.6 млн. лв., а печалбата й - около 2.2 млн. лева.


Другият кандидат за ЦКБ - Интернешънъл Комършъл Банк, е собственост на една от най-големите банки в южната ни съседка - Комършал Банк ъф Грийс. Подобно на австрийския кандидат и Интернешънал Комършал Банк смята да участва в по-голямото състезание за БИОХИМ. Явно целта на гърците е бързо да разширят операциите си на нашия пазар, а най-ефективният начин за това е да купят някоя кредитна институция у нас с много клиенти. В края на септември 2000 г. активите на Интернешънал Комършал Банк са едва 31 млн. лв., а капиталът й - 14.9 млн. лева. Посредствените й финансови показатели обаче не я изключват от наддаването за ЦКБ и за БИОХИМ, тъй като тя винаги може да разчита на гръцкия си родител - Комършал Банк ъф Грийс


ПИБ е най-могъщата българска банка. Сред кандидатите за ЦКБ е и Първа инвестиционна банка, но зад нея не стои голям чуждестранен мастодонт. Балансовото число на ПИБ към края на септември 2000 г. е 304.5 млн. лв., капиталът й надхвърля 36.9 млн. лв., а текущата й печалба е около 9.3 млн. лева. Вече две години Първа инвестиционна банка упорито се опитва да разшири пазарните си позиции, като придобие друга наша банка. Тя последователно кандидатства за покупката на ЕКСПРЕСБАНК, на ХЕБРОСБАНК и на БИОХИМ. След като на мениджърите й бе направено явно внушение, че няма да успеят да купят голяма българска банка, сега те проявяват интерес към значително по-малката ЦКБ.


Все още не може да кажем дали ще подадем конкретна оферта. Първо трябва да проучим състоянието на кооперативната банка и след това ще вземем решение, заяви за в. БАНКЕРЪ Цеко Минев, който е един от акционерите на ПИБ.


Четвъртият кандидат за ЦКБ - словашкият фонд Истрокапитал, контролира 85.35% в българската ЕВРОБАНК. Словаците обаче смятат да продадат по-голямата част от акциите си в нея и вече са започнали преговори с консорциум от финансови институции, в който участват германската Комерцбанк, ЕБВР, Международната финансова корпорация (която е част от Световната банка) и немският инвестиционен фонд ИМИ, чийто акционери са държавните банки Дойче Инвестиционс унд Ендвиклунг Гезелшафт и Кредитанщалт фюр Видерауфбау, както и консултантската фирма Ай Пи Си. Истрокапитал разчита, че с парите, които ще получи от продажбата на по-голямата част от акциите си в ЕВРОБАНК, ще покрие разходите си за придобиването на ЦКБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във