Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФОНД НА СОБСТВЕНИЦИ ЩЕ ЗАГРЕЕ БОРСАТА В БУКУРЕЩ

Инвеститорите, привлечени от Румъния като една от най-динамичните европейски икономики, са разочаровани от ниската капитализация на фондовия й пазар. По оценка на специалисти това може да се промени, ако бъде даден ход на интригуващ и доста спорен план на румънското правителство за създаване на един от най-големите инвестиционни фондове в региона.
БВП на Румъния, която се надява да стане член на ЕС през 2007-а, се очаква да нарасне с 6% през тази година. А основният местен борсов индекс е два и половина пъти по-скъп, отколкото в началото на 2004-а. На фондовата борса в Букурещ обаче се търгуват свободно акции за по-малко от 5 млрд. евро - доста постна ликвидност, която няма да позволи на едри инвеститори да влизат и излизат от пазара, без да го разлюлеят. Поради това се наблюдава огромно оживление около намеренията на правителството да създаде специален собственически фонд - Фондул проприетатеа, в който ще се включат акции от над сто частично или изцяло държавни компании и той почти ще удвои пазарната стойност на търгуваните на борсата ценни книжа. Официалните разчети са негови акции да бъдат пуснати за търговия на фондовата борса в Букурещ до края на тази година и на водеща европейска борса през 2007-а. Румънският кабинет възнамерява също да регистрира отделно книжата на повечето съставни компании на фонда през следващите две-три години.
Основната цел на правителството в случая не е да приватизира активи или да стимулира местния фондов пазар, а да компенсира 200 хил. румънци, които са загубили собствеността си по време на комунистическия режим. В момента исковете им се обработват. Но вместо да получат пари в брой, държавата ще раздаде на одобрените ищци акции на Фондул проприетатеа. Вече са издадени поименни ценни книжа за около 3% от общия номинал на фонда. Именно тук обаче се крие основното противоречие. Хиляди от най-бедните и най-възрастни бенефициенти ще се втурнат да продават акциите си веднага след борсовата регистрация на фонда. Което ще се дължи не само на нуждата от пари в брой, но и на ниското доверие на гражданите във финансовия сектор на страната, твърдят пазарни експерти. Както е известно, множество фалити на банки и на инвестиционни фондове в началото на 90-те години на ХХ век, в повечето случаи в резултат на измама, лишиха инвеститорите и данъкоплатците от стотици милиони евро.
Някои брокери на борсата в Букурещ смятат, че началните котировки на акциите на фонда може да паднат до 25-30% от номинала им заради натиска на предлагането и защото съществуващите оферти на сивия пазар са около тези нива. Което означава, че хиляди румънци ще получат малка част от сумата, която очакват.
Пазарни наблюдатели отбелязват, че бързащите да продават трябва да винят само себе си за неизгодните сделки. Други обаче са на мнение, че схемата ще ощети най-неуките и бедни акционери, които се хвърлят на борсата поради незнание или под натиск.
За да поощри публичното доверие във фонда, правителството назначи за нов управител Александру Паунеско - официален представител на централната банка на Румъния. Нейният управител Мугур Изареску отказа да отговаря на въпроси за фонда с мотив, че банката няма да го контролира, а само ще предоставя експерти.
Според пазарни играчи първоначалният рязък спад на цените може да се предотврати, ако фондът успее да привлече достатъчно чуждестранен капитал при регистрацията си. Това ще зависи до голяма степен от определянето на международен фондов мениджър с добра репутация, който да увеличи доверието към книжата. Над 20 фирми вече са заявили интерес към подобна опция, включително и Креди Суис, Дойче Банк, Моргън Стенли Голдмън Сакс и Джей Пи Моргън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във