Банкеръ Daily

Финансов дневник

Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на ОББ

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) промени перспективата на Обединена българска банка (ОББ) от “стабилна” на “положителна” като в същото време потвърди кредитния рейтинг на банката (IDR) на ниво “A-”. С тази оценка ОББ продължава да притежава най-високия рейтинг в страната, съобщиха от кредитната институция. 

Рейтингът на ОББ беше увеличен до най-високото ниво за България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. Потвърждаването на високата оценка отразява становището на Фич, че ОББ може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A’

"Кредитният рейтинг на КВС служи за отправна точка за кредитния рейтинг на ОББ, тъй като ОББ е категоризирана като значим пазарен участник за групата и минималното й изискване за собствен капитал и приемливи задължения (MREL) се основава на стратегията на КВС за единна точка за преструктуриране (SPE). Подкрепата за ОББ се потвърждава и от високото ниво на операционна и управленска интеграция в рамките на KBC Груп", посочват от ОББ.

Сред останалите аргументи на рейтинговата агенция са значително по-малките в средносрочен план в сравнение с дългосрочен трансферни и конверсионни рискове в България, солидният ликвиден профил на държавата и значително по-малките рискове от налагане на контролни механизми върху капитала предвид планираното присъединяване на България към еврозоната.

"Наскоро реализираната сделка за бизнеса на NN в България само затвърди амбицията на КВС да развива България като основен свой пазар и аз се радвам, че това е намерило своето отражение и в оценката на рейтинговата агенция“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС Груп в България.

През февруари бе обявено, че KBC Group и базираната в Нидерландия NN Group са постигнали споразумение "ДЗИ Животозастраховане", което е част от белгийската група, да придобие всички акции от "NN Пенсионно осигуряване" и всички активи и пасиви от "NN Животозастраховане".

От KBC Group изтъкнаха, че придобиването на NN Животозастраховане ще позволи на ОББ и ДЗИ, които също са част от групата, да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във