Банкеръ Daily

Финансов дневник

Fitch потвърди рейтинга и перспективата за УниКредит

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на УниКредит на ‘BBB’, краткосрочения на ‘F2’ и автономния рейтинг на финансовата устойчивост - ‘bbb’. Перспективата бе потвърдена като негативна, съобщават от финансовата институция.

„Рейтингите на УниКредит отразяват подобрение на финансовите резултати през последните три години, в съответствие с поставените цели", се казва в съобщението на Fitch. "Подобренията включват намаляване на обезценените заеми, постепенно възстановяване на оперативната рентабилност, поддържане на задоволителни капиталови резерви над минималните регулаторни изисквания и изпълнение на плана за финансиране", посочват от рейтинговата агенция.

Според Fitch оценките отразяват и силните франчайзи на УниКредит в регионите, в които банката оперира. Мнението на агенцията е, че рисковият профил на банката се влияе от големите операции в Италия, където операционната среда остава по-слаба, отколкото в много други европейски страни. Заемите на италиански контрагенти представляват близо 40% от консолидираната кредитна експозиция.

Потвърдени бяха и емисионните рейтинги.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във