Банкеръ Daily

Финансов дневник

Fitch понижи кредитния рейтинг на Турция

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния рейитинг на Турция в чуждестранна валута до ниво "BB" от "BB+" с прогноза "негативна". 

Расте дефицита на текущата сметка, влошават се условията на външно финансиране, рязко расте инфлацията и влиянето на падащия валутен курс върху частния сектор, който има значителен дълг в чужда валута, се отбелязва в съобщението на Fitch.

Стабилността на икономиката в последните месеци се е влошила и първоначалните политически действия след изборите през юни са усилили неопределеността. Всичко това затруднява разработването и осъществяването на мерки за "меко приземяване на икономиката", посочва агенцията.

Турция ще се нуждае от външно финансиране през 2018 година от порядъка на $229 млрд., включително да покрие дефицита на текущата сметка от $54 млрд, и да рефинансира дългове за $118 милиарда.

От Fitch предполагат, че в края на 2018 г. брутните международни резерви на Турция ще се съкратят до 96 милиарда долара, а нетните - до половината от тази сума.

Годишната инфлация е подскочила към момента до 15-годишен максимум от 15,4% (месечен ръст 2,6%) през юни след рязкото обезценяване на лирата с 27 на сто до момента. Fitch прогнозира средногодишен темп на инфлацията 13% за 2018 г. и 10,8% през 2019 година. И увеличение на държавния бюджетен дефицит от 2,1% през 2017-а на 2,9% спрямо БВП през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във