Банкеръ Daily

Финансов дневник

Fitch понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия

Международната рейтингова агенция Fitch понижи суверенния кредитен рейтинг на Саудитска Арабия до "A" от "A+", съобщи агенцията. Прогнозата е със стабилна перспектива.

"Понижението отразява нарастването на геополитическото и военно напрежение в Персийския залив, преразглеждането на оценката на уязвимостта на икономическата инфраструктура на Саудитска Арабия, както и влошаването на платежния баланс на страната", подчерта Fitch. Анализаторите на агенцията подчертаха, че въпреки възстановяването на предишното производство на петрол след атаките върху петролната инфраструктура съществува риск от нова атака, а това ще доведе до нови икономически щети.

Fitch прогнозира бюджетен дефицит на страната в размер на 6.7% от БВП през 2019 г. спрямо 5.9% от БВП година по-рано. Според анализаторите това се дължи на намаляване на средните цени на петрола и обемите на производство. "Предполагаме, че цената на суровия нефт Brent ще бъде средно 65 долара за барел през 2019 г. спрямо 71.6 долара за барел през 2018 г. Очакванията са производството на петрол в Саудитска Арабия да бъде средно 9.7 милиона барела на ден от 10.3 милиона барела на ден през предходната година", отбелязва още Fitch.

Решението на  международната рейтингова агенция може да навреди на най-голямата арабска икономика, тъй като идва в момент, когато Саудитска Арабия се подготвя за международна продажба на ислямски облигации, деноминирани в щатски долари, и когато продължава да се планира излизане на борсата на най-голямата саудитска петролна компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във