Банкеръ Daily

Финансов дневник

Fitch очаква "чистката" в банковия сектор на Русия да продължи

В Русия ще продължи процесът на "чистка" в банковия сектор, а общият брой на кредитните институции ще намалее още. Такава прогноза направи старшият директор на аналитическата група по финансовите организации във Fitch Антон Лопатин. Това стана по време на уебинар на  Fitch Ratings "Руските банки: последствия от пандемията и новите предизвикателства".

"Ние смятаме, че „чистката“ в сектора ще продължи. Централната банка по време на пандемията намали регулативната тежест върху банките, мениджмънта и, съответно, служителите в централната банка, за известно време спря проверките, и затова броят на отнетите лицензи през първото полугодие на миналата година бе малък. Но, както виждаме, през второто полугодие и началото на тази година централната банка се върна към практиката за проверки и ние мислим, че общият брой на банките в системата ще продължи да намалява", коментира Лопатин. При това, според експерта, на пазара трябва да се очакват и сливания и поглъщания на кредитни институции. Все пак не всички малки и средни банки са готови да се  конкурират за добрите кредитополучатели с големите играчи на пазара.

Директорът на департамента, който отговаря за банковия надзор в Банка Русия - Александър Данилов, също така е потвърдил, че процесът на отнемане на банкови лицензи ще продължи. "Процесът, разбира се, ще продължи, но той няма някакво особено значение за банковия сектор в смисъл, че не оказва голямо влияние", е казал Данилов. Той уточнява, че кредитните институции, от които е отнет лиценза, представляват по-малко от 1% целия пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във