Банкеръ Daily

Красен Станчев:

Фискалният резерв ще стигне за 140 дни, загубите на ден са 50 млн. лева

Красен Станчев

До момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена. Това заяви икономистът и създател на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред националното радио по повод икономическите мерки на правителството в разгара на епидемията. 

Станчев уточни, че освен тези преки загуби за държавата и бизнеса има и други - косвени. "Има загуби, които не се виждат. На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи да работят", посочи експертът.

По думите му трябва да се вземат спешни мерки и в строителството, защото само към момента имало за завършвне над 1500 сгради. "Целият бизнес е под риск - това са 4,8 млрд. лв. само в строителството!", подчерта той.

Основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани, добави Станчев. 

"Във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата. Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството", каза експертът.

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи. "Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от циганските махали са по-бедни от боянските махали, но което получават циганските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи", заяви той. "Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. (...) В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност", заключи Красен Станчев, допълвайки, че трябва да се работи спокойно, бързо и умно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във