Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Фискални манипулации

Финансовият министър Симеон Дянков се проявява като изключително умел манипулатор. Особено когато става дума за състоянието на бюджета и фискалната стабилност на държавата. Прави впечатление, че той избягва професионалните дебати по тази тема в бюджетната комисия и в пленарната зала на Народното събрание. А предпочита да излага тезите си от екрана на електронните медии. И за предпочитане - когато до него няма достатъчно компетентен опонент. Точно по този сценарий в средата на седмицата министър Дянков ни сюрпризира с изявление в предаване на Българската национална телевизия, че в момента фискалният резерв нетно бил с 3 млрд. лв. по-голям, отколкото го е заварил в края на 2009-а. С това сензационно твърдение той реагира, когато водещият заяви, че опозицията обвинявала сегашния кабинет, че е изхарчил близо половината от фискалния резерв, а е взел и 5 млрд. лв. нови заеми.


В края на 2009-а фискалният резерв бе 7.71 млрд. лв., а сега е 7.17 млрд. лева. Очевидно разликата е около 500 млн. лв., а не милиарди, както твърди опозицията. Освен това тя пресмята брутната сума на фискалния резерв, а не казва какви неплатени сметки е имала. Към юли 2009-а те бяха за около 2.16 млрд. лева. Освен това ние сега имаме да вземаме от ЕС около 1 млрд. лв. по изпълнени вече проекти. Ето през този месец вече дойдоха 306 млн. лв. от тези пари. Така че нашият фискален резерв е нетно с близо 3 млрд. лв. повече от онова, което наследихме през 2009-а, заяви Дянков и остави журналиста безмълвен. Защото онзи не знаеше какво повече да го попита.


Истината, поне според Пламен Орешарски, е друга. Преди седмица депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър заяви, че влошаването на фискалната позиция на правителството през последните четири години се измерва с 6 млрд. лева. Нетната фискална позиция е показател, при чието изчисляване участват много компоненти, които Дянков удобно пропуска. И като няма срещу себе си човек, който да му зададе верните въпроси, си говори, каквото му изнася.


Да видим каква е била ситуацията през ноември 2009-а и как изглежда сега - в края на ноември 2012-а. Преди четири години фискалният резерв е бил 7.71 млрд. лв., а държавният дълг - 4.78 млрд. евро (около 8.56 млрд. лева). Четири години по-късно фискалният резерв е 7.17 млрд. лв., а държавният дълг - 6.98 млрд. евро, или 12.96 млрд. лева. Вижда се, че има влошаване на общата позиция на държавните финанси от близо 5.1 млрд. лева. Това е, което Дянков премълчава.


Има и още един съществен показател: текущите плащания на държавата. Той се изчислява доста по-трудно, защото за тях липсва систематизирана публична информация. Става дума за онези разходи, които не се виждат в бюджета. Говорим за плащания по обслужване на главницата на държавния дълг, по активирани гаранции, по сключени договори с чуждестранни доставчици, по съдебни дела и много други от този род. Тези разходи трудно могат да се идентифицират предварително и затова анализирането им е сложна задача за хора, които са извън Министерството на финансите. Но макар и с много условности, по този показател също може да се направи някаква съпоставка.


Според статистиката на финансовото министерство през 2010-а по държавния дълг са платени 129.8 млн. лв. (или около 65 млн. евро). Ще прибавим към тях и разходите за 2.16 млрд. лв., които Дянков твърди, че е наследил от предишното управление, въпреки че те не са платени накуп през 2010-а. Това прави общо 2.29 млрд. лева. Разглеждаме годината 2010-а, защото това е първата пълна финансова година от управлението на ГЕРБ, през която правителството на Бойко Борисов трябваше да извършва наследени от тройната коалиция плащания.


Каква е картината сега? Според данни на БНБ безусловните плащания на правителството по държавния дълг през 2013-а са 1.2 млрд. евро (2.4 млрд. лева). Даже само те са повече от разходите, които хазната е наследила през 2009-а от предишното управление, които Дянков е трябвало да погаси през 2010-а. Тук въобще не включваме парите, които правителството на Бойко Борисов дължи на частния бизнес и все още не му е издължило. Въпреки че и предприемачите, и общините постоянно призовават за това. За капак никой не може да каже с точност за какви пари става дума. Всяка от страните вади различни числа. Знаещи хора обаче пресмятат, че ако сегашните управляващи загубят изборите през 2013-а, на бял свят могат да се появят дължими, но неплатени от тях суми за милиард - милиард и половина лева. Но нека да не гадаем чак дотам, а да си останем при безспорните суми. Те все пак показват, че докато Симеон Дянков се е разпореждал с парите на държавата, фискалната й позиция се е влошила, а текущите й разходи за обслужване на различни задължения не са намалели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във