Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Фирмите на Ковачки и СОС запазиха дяловете си в банката

Битката на Христо Ковачки да си върне контрола върху Общинска банка ще бъде едно от най-интригуващите събития на финансова 2013-а. Фирмите на бизнесмена, които притежават малко над 25% от капитала на кредитната институция, водят дело във Върховния административен съд за отмяна на заповедта, с която през есента на 2011-а БНБ им забрани да упражняват правото си на глас в общите събрания на Общинска банка. Точно заради това ограничение те не можаха да участват ефективно в акционерното събрание през ноември 2011-а, на което бе променен уставът на кредитната институция. Тогава бе премахнато и условието решенията по всички важни въпроси за съдбата на банката да се вземат с мнозинство от минимум три четвърти от гласовете. Според приетите изменения сега за това е достатъчно одобрението на притежателите на две трети от капитала. Което означава, че Столичният общински съвет, който контролира 67.7% от акциите, може самостоятелно да определя съдбата на банката, а фирмите на Ковачки дори не могат да налагат вето. Това е и причината за делата във ВАС. Освен тях търговските дружества на Ковачки са завели в Софийския градски съд и искове срещу решението на общото събрание за промяна на устава. Само че градските магистрати са замразили гледането на делата, докато не се произнесе Върховният административен съд. Това трябваше да се случи в края на 2012-а, но делото бе отложено за края на юни 2013-а. Така че екшънът тепърва предстои.


Именно заради тези съдебни спорове през ноември на 2012-а Столичният общински съвет взе решение за увеличение на капитала на банката с 8.7 млн. лева. СОС се надяваше, че фирмите на Ковачки няма да участват и вследствие на това делът на общината и фирмите й в акционерния капитал ще скочи над 75 процента. Ако това се бе случило, дори административният съд да бе уважил исковете на Ковачки, той нямаше да разполага с блокираща квота от 25% от капитала. Само че сметките на СОС излязоха криви. Това стана ясно след вписването на увеличението на капитала в Търговския регистър, което се е случило в работните дни около коледните празници.


Както предварително бе планирано, Столичната община апортира в капитала на банката имоти, чиято оценка, направена от назначени от съда вещи лица, е 5.9 млн. лева. Четири общински фирми също са участвали в увеличението със суми от по няколко хиляди лева. Единствено Софийски имоти АД е инвестирало допълнително около 300 хил. лв. в капитала на банката.


Фирмите на Христо Ковачки обаче също са се отчели, като са запълнили квотите си. ОЗК - Застраховане е апортирала два имота, оценени на 762 646 лв., и е внесла още 108 хил. лева. Останалите компании на Ковачки са участвали само с парични вноски от по няколкостотин хиляди лева. Така че старото разпределение на акционерния капитал в Общинска банка остава непроменено. И решението на ВАС по казуса със забраната на БНБ продължава да бъде от огромно значение за бъдещия контрол върху банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във