Банкеръ Daily

Финансовото министерство предлага:

Фирмите да определят каква част от служебни активи ползват за лични цели

При използване на автомобили и недвижими имоти съвместно за бизнес и за лични нужди, всеки ще определя процент, върху който ще може да ползва данъчен кредит – т.е. да му се възстановява ДДС. Това обясни на заседанието на Тристранния съвет директорът по данъчна политика към финансовото министерство Людмила Петкова.

Първоначалният вариант на предложението беше фирмите да доказват, че всеки актив над 700 лева се използва само за бизнес, което засягаше огромна част от техниката – например автомобили, лаптопи и мобилни телефони.

"Давам пример - един хотел, ползват се две или три стаи за лични нужди от собственика. Методиката е площа на тези стаи, които се ползват за лични нужди, отнесено към общата площ на хотела, съответно в това съотношение се ползва данъчен кредит, примерно 95% за независима икономическа дейност и съответно 5% за лични нужди. При автомобилите – по същия начин, методиката е на база изминати километри", разясни Петкова.

"Все още имаме около седмица да решим окончателно какъв модел да приложим. Със сигурност прагът от 700 лева е твърде нисък и това показа съгласуването с всички заинтересовани от подобни изменения", добави финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му ползването за лични цели на активи, които са собственост на юридическите лица и за които е ползван данъчен кредит е неприемливо и недопустимо от гледна точка на ДДС директивата и Законът за ДДС. "Това до голяма степен ерозира основата за ДДС и допуска недобросъвестно поведение. Не е тайна, че 95 % от новите автомобили, които се движат на територията на Република България са собственост на юридически лица, а не на физически и по този начин се избягва голям, полагащ се на бюджета приход", посочи министърът.

Финансовото министерство се е отказало окончателно от идеята общините да облагат допълнително гражданите, съобщи ощеГоранов. Той обяви, че дебатът по допълнителния данък върху доходите до 2% вече е несъстоятелен.

"Начинът, по който се проведе дебатът и масовото становище, че не се приема като мярка, независимо че съм готов да водя дебат дали има икономическа рационалност в това, ме въздържа да правя такова предложение към правителството. В този смисъл правителството няма да предлага такова решение", каза Горанов.

Финансовото министерство ще настоява прагът на кешовите разплащания да падне до 5000 лева. В момента той е 15 000 лева, а бизнесът иска по-плавно намаление.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във