Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финландското председателство предложи бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Финландското председателство на ЕС излезе с предложения за финансовата рамка на Съюза в периода 2021-2027 година, като се предвижда намаляване на средствата за селско стопанство и за кохезионна политика.

Общо 1 трилион и 87 млрд. евро да бъдат заложени във финансовата рамка на ЕС за следващия 7-годишен период, предлага финландското председателство.

Поне 25% от средствата ще бъдат заделени за борба с климатичните промени, 30,7% за земеделска и 29,7% за кохезионна политика.

В бюджета са предвидени и 57 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй" във връзка с ядрената сигурност на ЕС, съобщи БНР.

Парите за селскостопанска политика са 334 млрд. евро, като за предишния период - 2014-2020 година, те са близо 373 милиарда.

Намаляване има и на средствата по кохезионна и регионална политика - предлага се за следващите 7 години те да бъдат 323 млрд. евро спрямо почти 352 млрд. за настоящия период.

Финландското председателство отбелязва, че орязванията в двете политики са ребалансирани спрямо предложените намаления от Европейската комисия.

Предлага се също така механизъм, който да създаде връзка между върховенството на закона и получаването на средства по еврофондове.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази недоволство от плановете на държавите-членки на Евросъюза да наложат драстични съкращения в разходите за отбрана и за борба с климатичните промени.

Предложените от финландското председателство 1 трилион и 87 милиарда евро са с над 200 милиарда евро по-малко от предложението на Еврокомисията.

Фон дер Лайен заяви, че ще се стреми да преодолее разногласията на срещата с европейските лидери идната седмица.

"Политиките в изпълнение на стратегическия ни дневен ред, които са засегнати от тези сериозни съкращения, се отнасят до граничната агенция Фронтекс, отбраната, дигитализацията, зелената икономика. Мисля, че е крайно време да покажем, че можем да работим заедно за изпълнение на целите, които сами си поставихме", коментира Фон дер Лайен.

Предложението на Финландия е за ограничаване на бюджетната вноса на всяка страна членка до 1,07% от брутния национален доход, което е под тавана от 1,11%, предложен от Еврокомисията, но в същото време над нивото от 1%, за което настоява най-големият нетен платеж в европейския бюджет в лицето на Германия.

Държавните лидери от ЕС ще обсъдят въпроса с европейската бюджетна рамка на последната среща на върха за годината в Брюксел следващия четвъртък и петък, надявайки се да постигнат окончателно споразумение през следващата година.

Винаги политически чувствителни, разговорите този път се усложняват допълнително от Брексит, като предстоящото излизане на Великобритания от ЕС ще остави сериозна финансова дупка в съвместния европейски бюджет.

Докато богатите нетни платци не искат да плащат повече за покриване на този недостиг, по-бедните страни като Полша не искат да се откажат от щедрата финансова помощ, която получават от ЕС.

В крайна сметка всички държави членки на ЕС, както и Еврокомисията и Европейският парламент трябва да се споразумеят единодушно за бюджета, за да има сделка. В противен случай финансирането на блока за редица проекти - от програми за сигурност до обмен на студенти - би било застрашено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във