Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финландски кредитор е първият "нарушител" на правилата за дивидентите

Малка финландска банка категорично пренебрегна указанията на европейските регулатори относно изплащането на дивидентите с мотив, че игнорирането на акционерите ще е доста рискова мярка в дългосрочен план. Alandsbanken обяви в началото на новата година, че е "предпочела да не следва" препоръките на финансовия надзорник на Финландия в частност и в по-широк аспект - на Европейската централна банка. Просто защото печалбите на дребния кредитор за 2019-а "са най-високи в сто-годишната история на институцията".  

В официално изявление за медиите Alandsbanken посочва, че контролните органи "не правят разлика между най-силните и най-слабите банки в Европа". Банковият борд е убеден, че "дългосрочните рискове за кредитора могат да са далеч по-сериозни ако, въз основа на сегашното равнище на приходите и опасностите, се следват препоръките на регулаторите вместо да започнат да се отчитат и други важни банкови групи от акционери". 

На 15 декември 2020-а ЕЦБ вдигна забраната върху изплащането на дивиденти, но при спазването на строги ограничения. "Общата сума на плащанията към инвеститорите и на обратното изкупуване на акции трябва да е под 15% от кумулативната печалба на съответната банка през 2019-2020-а или да не надвишава 0.2% от коефициента на капиталова адекватност на първокласния капитал - което число е по-ниско", гласи официалното съобщение на институцията по въпроса. Указанията ще важат до септември 2021-а и включват препоръка към кредиторите да "са много скромни" с премиалните възнаграждения и по-скоро да използват капитала за финансиране на домакинствата и на компаниите.

Тези условия са далеч по-сурови отколкото на други регулатори, като например "Бен ъф Инглънд". Английските централни банкери разрешиха на кредиторите от Острова да плащат дивиденти, чийто общ размер не надхвърля 0.2% от сумата на претеглените им съобразно риска активи или кумулативните печалби за тримесечията през 2019-а и 2020-а след изключване на разпределените към акционерите средства. 

Alandsbanken, която обяви, че не очаква да получи правителствена помощ при тази или в бъдещи кризи, предлага дивидент в размер на едно евро за акция за 2019-а, което е еквивалентно на 59% от печалбите за една ценна книга - почти четири пъти над указанията на ЕЦБ. 

Европейските централни банкери упражняват надзор върху най-едрите кредитори на еврозоната, докато националните регулатори контролират по-малките банки. Някои от тях са получили разрешение да платят дивиденти, а германският финансов регулатор BaFin обяви, че ще позволи подобни разходи, ако банките са достатъчно силни във финансов аспект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във