Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФИНАНСОВОТО РАЗУЗНАВАНЕ ГЛОБИ ДВЕ БАНКИ

Две банки са глобени от Агенция Бюро за финансово разузнаване за това, че не са подавали информация за сделки, за които има съмнение, че чрез тях се перат пари. Срещу трета банка е образувана проверка. Това стана ясно на проведеното в четвъртък заседание на парламентарната Комисия за борба срещу корупцията, която изслуша доклада на шефа на агенцията Васил Киров. Киров категорично отказа да спомене имената на санкционираните банки, за да не наруши служебната тайна. Двете институции са пропуснали да докладват за осъществени през тях сделки в брой на стойност над 15 хил. евро. Санкциите в тези случаи са между 5 хил. и 20 хил. лева.
Според Васил Киров всяка година в Агенцията постъпват доклади за сделки на обща стойност около 300 млн. евро, за които има съмнение, че се извършват с цел легализиране на незаконни капитали. За около 30% от тези пари има подозрения, че са от измами, свързани с източване на ДДС.
По време на заседанието на комисията Киров поиска да бъдат направени законодателни промени, които да позволят на финансовото разузнаване да дава информация на Главната данъчна дирекция (ГДД) за движението по банковите сметки на лицата, които се разследват от него, и е установено, че са извършили данъчно нарушение. В момента Агенцията има право да предоставя информация на МВР, но не и на ГДД. Това означава, че ние имаме доказателства за източване на ДДС за 200 млн. лв., които не можем да предоставим на данъчните служби, заяви Киров пред депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във