Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Финансовите пирамиди затрупват жертвите си

Измамите и финансовите престъпления ще струват на английската икономика около 73 млрд. паунда, сочат правителствени оценки. Прокуратурата, която се опитва да отнеме незаконните печалби и всичко, придобито с тях, се сблъсква с повече трудности, отколкото с наказването на виновниците. По правило всичко, което адвокати, контролни органи и следователи успеят да възстановят след плащането на комисионите, се връща на измамените или на държавата. При финансовите пирамиди и търгуващите с вътрешна информация обаче нарушителите укриват пари зад граница, купуват трудни за проследяване активи или просто пилеят откраднатото за луксозен живот.


Един от начините за отнемане на приходите, получени чрез измама, е съдът да издаде заповеди за конфискация или за обезщетение. Това принуждава престъпилите закона да продават активи, за да върнат парите на жертвите. Ако откажат, съдът може да назначи административно лице, което да изпълни заповедите или да разпореди провинилите се да лежат по-дълго в затвора.


През август Кристиян Литълууд и съпругата му Анджи получиха заповед за конфискация в размер на 1.6 млн. паунда, след като бяха осъдени за търговия с вътрешна информация, разкрита от разследването на Агенцията за финансови услуги (FSA) на Острова. Литълууд - бивш банкер от Дрезднер Клейнуърт, който съобщил поверителна информация на съпругата си, трябва да предаде парите в срок от шест месеца или рискува да лежи двойно по-дълго в затвора.


Английската Служба за измами в особено големи размери (SFO) е спечелила дела по искове за конфискации за близо 40 млн. паунда между април 2008-а и април 2012-а, сочат отчетите й. От тях са възстановени около 11.2 млн. паунда, или 28% от съдебните нареждания.


На практика SFO не се занимава с отнемане на собственост, защото съдебните разпореждания предоставят право на нарушителите да решат как да обезщетяват жертвите. Службата се намесва, когато измамниците откажат сътрудничество. Работата става особено трудна, ако парите са прехвърлени в офшорни компании или банки. Тогава прокуратурата трябва да ги намери, след което да убеди съответните задгранични власти, че са от незаконна дейност. Според международното законодателство пък чуждестранното правителство може да задържи неправомерно спечелените активи, които открие, и изобщо не трябва да връща пари във Великобритания.


Въпреки всичко SFO има и сериозни успехи. През януари екипът на службата е успял да върне около 1.1 млн. паунда на жертвите на независимия финансов консултант Филип Бейтс, който е измамил няколко застрахователни компании да му платят комисиони за фалшиви полици. Бейтс, който получи пет години затвор през 2008-а, успял да прехвърли 1.5 млн. паунда в княжество Монако. Екипът на SFO обаче е убедил тамошните власти да замразят и да конфискуват средствата и да изпратят по-голямата част от тях в Англия.


Има и случаи, които не са толкова лесни за решаване. Например Обединеното кралство не признава Северен Кипър за самостоятелна държава и поради това няма правни начини да проследява или да отнема активи там. Това прави страната предпочитана дестинация за бегълци, включително и за основателя на Поли Пек интърнешънъл Азъл Надир. Той бе осъден на десет години затвор на 23 август 2012-а, защото откраднал около 29 млн. паунда от конгломерата. Седемдесет и една годишният Надир се завърнал на Острова през 2010-а, след 17 години живот в изгнание в контролираната от Турция част на Кипър. Прокуратурата ще внесе в съда иск срещу Надир за издаване на заповед за обезщетение.


Особено любопитен е случаят с Кевин Фостър, който бе обвинен и осъден на затвор през 2010-а за управлението на финансова пирамида, която отмъкна 34 млн. паунда от наивни инвеститори. Две години по-късно жертвите продължават да се чудят къде са потънали парите им. Полицаите, които претърсили дома на Фостър още през 2004-а, за да открият доказателства за разточителен живот от престъпна дейност, не намерили нито бързи коли, нито пачки с банкноти. Вместо това те се натъкнали на частна зоологическа градина с миниатюрна железопътна мрежа. В нея имало дребна порода кенгуру, лами, кози, овце и много скъп вид риби.


Следователите открили и колекция от кукли, за която Фостър платил милиони паунда, но от аукциона за продажбата им били получени едва 10 хил. паунда. Измамникът имал и Ферари, което продал по време на следствието, за да се издържа. Имотът в близост до зоологическата градина в провинцията пък бил продаден на жена му за 500 хил. паунда. В резултат назначеният администратор на активите на Фостър не успял да възстанови дори средствата, които да покрият комисионите му за около 1 млн. паунда, а измамените пили по една студена вода. Едно от предположенията за изчезването на парите е, че част от тях били върнати на по-ранните инвеститори във финансовата пирамида. Друга версия е, че самият Фостър е станал жертва на друга финансова пирамида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във