Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФИНАНСОВИТЕ ПИРАМИДИ СЕ ОКАЗАХА ЖИВИ

Познато са звучали за доста хора някои заглавия по вестниците и новините от електронните медии през седмицата. Те поразително напомняха разказите за опарени от финансови пирамиди наивници, които бяха така актуални в средата на 90-те години на миналия век. Оказа се, че има хора, които не са си научили урока. Колкото и невероятно да звучи, времето на финансовите пирамиди се върна. Или поне така изглежда...
В средата на седмицата една от националните телевизии информира, че във Велико Търново действа престъпна схема за прибиране на парите на обикновени... наивници. Проверката медията направила след получени сигнали от ощипани граждани. Те разказали, че са олекнали със солидна сума, защото се хванали на приказките за лесна печалба. Интересното е, че телевизията разбра за лъжливата великотърновска златна рибка, преди за нея да научи районната прокуратура. След излъчването на репортажа обаче Апелативната прокуратура се самосезира и разпореди на Районната прокуратура да извърши проверка дали има данни за извършено престъпление.
За по-паметливите схемата за ограбване е дежа вю. Наивниците присъстват на сбирка в скъп хотел, където учтиви, добре облечени хора им предлагат срещу 5 хил. лв. да сбъднат мечтите им. Явно тези, които се хващат на въдицата, плащат мизата и влизат в играта, не са малко. За да започнат да печелят обаче, се изисква те да си намерят последователи, които да работят за тях. С други думи, трябва да навият поне още трима балъци да се хванат на хорото и с привлечените от всеки от тях 5 хил. лв. (общо 15 хил. лв.) си осигуряват хонорара. Колкото повече са излъганите, толкова по-тлъсти са доходите и по-високо е издигнато в йерархията на пирамидата.
Журналистическото разследване на репортера от бТВ пък намерило връзка между излъганите жители на старопрестолната столица и румънеца Силвиу Богдан Блидариу. В северната ни съседка той придобил печална слава като един от организаторите на финансовата пирамида Делфини. Заради добронамереността на Блидариу стотици румънци се оказали разорени. Някои дори посегнали на живота си.
Впрочем оказа се, че името на фараона може да бъде намерено и на сайта на базираната в Швейцария компания Платинум Спийкърс, която предлага услугите на квалифицирани оратори, с невероятни способности да мотивират. В публикуваната в ИНТЕРНЕТ автобиография на Блидариу пише, че той е завършил теология и още на много млада възраст разбрал, че социалният мир е застрашен, когато парите не достигат. Било въпрос на време да намери решение как всеки може да умножи спестяванията си многократно, и то без особени усилия. Силвиу прекрасно знае как да вдъхнови хората да вземат живота си в собствените си ръце и да намерят успеха.
Но да се върнем към българския театър на абсурда. През седмицата всекидневниците алармираха и за друга притеснителна финансова схема. Засега тя не може да бъде категоризирана като пирамида по простата причина, че още не е започнала да функционира. Става въпрос за Дубай Инвестмънт, която на този етап само набира кредитни консултанти. Компанията е обвита в тайнственост, но със сигурност фирма с такова име не е регистрирана в търговския регистър. Според някои медии дубайската финансова къща се представлява от Мухамад бин Азис ал Даби. Тя развивала дейност и в редица други страни от региона.
У нас целта й е до началото на октомври с доста атрактивни (граничещи с невероятното) условия за заплащане да привлече 2 хил. агенти. По това време компанията смята да започне да отпуска потребителски заеми без поръчители, без доказване на дохода, без наказателна такса при предсрочно погасяване. Освен това услугите ще се предоставят дистанционно. Ако тези параметри не изглеждат чак толкова впечатляващи, то лихвата, при която ще се дават тези кредити, няма как да не остави хората с отворена уста. В огромния брой публикувани в ИНТЕРНЕТ съобщения на кредитни консултанти на Дубай Инвестмънт се казва, че нивото й ще бъде фиксирано на 6.9% за целия период. Само за сравнение, средният годишен процент на разходите по потребителските заеми, отпускани от банките е около 12 процента. При небанковите финансови институции пък процентът може да скочи и до 30 на сто. Никъде в офертите обаче не се споменава за размера на годишния процент на разходите, който според Закона за защита на потребителите е задължителен атрибут при обявяване на предварителна информация за отпускане на кредит.
Предвид публикациите в печата и излъченото в електронните медии имаме съмнения относно дейността на Дубай Инвестмънт, които ни дават основание да започнем проверка за нелоялна търговска практика. В момента проверяваме обявите и информацията по случая, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.
Нито един от представителите на компании за потребителско кредитиране, с които се свърза репортер на БАНКЕРЪ, не пожела да коментира условията, при които Дубай Инвестмънт има намерение да предоставя финансиране. Тяхното обяснение бе, че финансовата къща все още не е започнала да работи реално и е трудно да се прецени по какъв начин ще окаже влияние на пазара.
Ниските лихви обаче не се оказаха най-притеснителната част от интригата. Името на дубайската компания влезе в публичното пространство по-скоро заради начина, по-който се овъзмездяват агентите й. В обявите за работа, публикувани в ИНТЕРНЕТ, принципът е наречен MLM, или мултилевъл-мрежов маркетинг. Казано по друг начин, всеки, който иска да стане кредитен консултант, заплаща определена сума за лиценз и обучение. След това зарибява още хора да станат агенти и за всеки привлечен бива възнаграждаван. Във форумите по повод на Дубай Инвестмънт вербувани консултанти разказват, че заедно с още 350 човека вече са присъствали на презентанции, целта на които била да се убедят с очите и ушите си, че инвестират правилно поисканата сума. На една такава сбирка в луксозен пловдивски хотел обаче се появила данъчна полиция и накарала всички висши мениджъри да пишат обяснение какво правят, след като нямат никакви документи за легализация на дейността си.
На практика обаче е трудно да се каже кой точно трябва да надзирава операциите на една такава компания и да следи дали тя спазва законите. В БНБ не били получавали уведомление, че въпросната фирма иска да развива дейност у нас, но и без друго според сега действащия Закон за кредитните институции Централната банка не може да упражнява пряк контрол върху дейността на небанковите финансови институции.
След сигнал на емисионната институция и на МВР Комисията за финансов надзор също започна проверка по случая. Надзорниците обаче обясниха, че целта на проучването е да се установи дали дейността на Дубай Инвестмънт влиза в полезрението на Комисията. Едва ако се установи, че компанията извършва публично привличане на средства, ще се анализира и проследи дали тя спазва Закона за публично предлагане на ценни книжа. С други думи, проверката на КФН нито може да потвърди, нито може да отхвърли подозренията за мошеничество. Излиза, че подобни компании не се нуждаят от разрешение, за да започнат дейността си. Те могат да бъдат следени от властите дали спазват данъчните закони, но нищо не пречи дейността на въпросните дружества да е съобразена с изискванията за плащане на ДДС или на корпоративно подоходния данък. И пак да измамят хиляди души. Полицията и прокуратурата могат да се намесят едва след като въпросната измама е извършена, т.е. престъплението е осъществено и потърпевшите са ужилени. Много е трудно да се вземат юридически мерки срещу намерение да се извърши престъпен акт, тъй като това трудно се доказва в съда и след това въпросната компания може да осъди държавата в лицето на прокуратурата за нанесени щети и пропуснати ползи. Така че единственото спасение за гражданите е да не стават подвластни на алчността си, която да ги води до дебилни решение за участие в схемите на подобни фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във