Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Финансовите остриета на ГЕРБ се преоблякоха като консултанти

S 250 30d61a29 c617 478b a2b9 54bd00ebf501

Владислав Горанов и Стоян Мавродиев - две бивши финансови остриета на ГЕРБ, общото между които е, че не таят топли чувства един към друг, занапред ще се конкурират на полето на финансовите консултации. Това е втората допирна точка между Горанов и Мавродиев, след като поетапно бяха "отстреляни" от премиера Бойко Борисов в рамките на може да се каже фаталната за тях 2020 година, при това след сериозни упреци персонално и куп въпросителни около отношенията им с едри бизнесмени, които така и не получиха еднозначен отговор.   

 

Владислав Горанов

Донякъде Владислав Горанов изненада със своя ход да започне собствен бизнес. Най-малкото защото при предишната си раздяла във властта през 2014 г., той се насочи към управителния съвет на Общинска банка, чийто мажоритарен собственик обаче по онова време бе Столична община.

Сега противно на очакванията на финансовата общност, бившият министър на финансите се впусна в дълбоките води на бизнеса, регистрирайки "Трилема кансълтинг" ЕООД. Компанията е с капитал в размер на 5000 лева. Предметът й на дейност е "Консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси, управлението и структурирането на предприятия, търговска дейност в страната и чужбина, търговско представителство и посредничество". В ръководството на фирмата е вписан единствено Владислав Горанов - като едноличен собственик на капитала и управител. Мнозина обаче копнеят да доживеят времето на първия му сблъсък с толерираната от него репресивна структура със звучното име НАП.

Раздялата на Горанов с третото правителство на Бойко Борисов бе колкото и очаквана, толкова и изненадваща, тъй като оставката му дойде на гърба на присъединяването на страната ни в Банковия съюз и чакалнята на Еврозоната.

Още по-странно е, че в рамките на няколко дни Борисов тотално подмени мотивите за раздялата си с Горанов, която бе пакетирана с оставките на още двама министри. 

Първо, от партия ГЕРБ пуснаха съобщение до медиите, в което бе посочено, че решението е било взето след среща на Бойко Борисов с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията са поискали от Борисов да се освободи от  тримата министри, мотивът бил да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Няколко дни по-късно пък самият премиер заяви, че отстранява Владислав Горанов, защото "не можел да си отговори на въпроса как 5 години контролът в Комисията в хазарта е бил занижен."

Очевидно Борисов визираше ощетяването на хазната със 700 млн. лв., които властите уж търсят от бившия хазартен бос Васил Божков. Но тогава Борисов би следвало да се освободи и от доверената си пиарка Севдалина Арнаудова, заради нерегламентираните й срещи на кафе с Божков. Но Борисов не го направи! Което само доказва, че той работи с двоен аршин.

Към негативите, донесени от Горанов трябва да се добавят и множеството твърдения на Божков за плащане на "такса спокойствие" и лично отнесени пликове с пари в Министерството на финансите. Твърдения, които бяха отнесени към прокуратурата под формата на сигнал, но за които държавното обвинение не се е произнесло и до ден днешен. Впрочем няма становище на магистратите и за автентичността на публикуваните от укриващия се в Дубай бизнесмен кореспонденции с човек, записан в телефона като "Vladi Goranov". От тях личи, че събеседникът на Божков дава "ценни указания" към двама души - "девойката" и "Сашо", за които пък се твърди, че са двамата ексшефове на ДКХ Александър Георгиев и Мария Филипова, сегашен зам.-председател на КФН. Едно е сигурно: Горанов трябва да се готви за битка при евентуална смяна на властта.

Стоян Мавродиев

Връщането на Стоян Мавродиев към консултантските услуги в сферата на финансите бе доста по-лесен за прогнозиране ход. Все пак това бе неговото поприще преди да захване с политика и да предяви претенции за изготвянето на първата икономическа програма на партия ГЕРБ. За отплата управляващата партия издигна Мавродиев до депутат, шеф на Комисията за финансов надзор, а накрая го настани с огромна заплата в позицията на главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Всичко това само в рамките на десетина година. 

През април тази година обаче Борисов бързо се разграничи от него и с един ход го изпрати обратно в бизнеса - без имунитет и индулгенции. Министър-председателят събра кураж да се възмути от информацията, че ББР е отпуснала кредит към неизвестна колекторска фирма в размер на 75 млн. лв. в разгара на здравната криза. Но това беше формалният повод за раздялата със самозабравилия се Мавродиев!

Той пък твърдеше, че Борисов е бил сериозно подведен от хора от обкръжението му, без да назовава имена, но те вече започнаха да изплуват. В отговор Борисов коментира, че не се чувства подведен и че Мавродиев е трябвало да съгласува отпуснатия кредит с него. Показателно е обаче, че през 2017 г. когато Стоян Мавродиев бе назначен за шеф на ББР, Владислав Горанов в качеството му на принципал на банката се отказа от нея и любезно я прехвърли към Министерството на икономиката. Може би е гледал по-далеч в хоризонта, защото твърди се, че по същия начин е подходил и с придружителната акцияа на двата частни полета до Дубай за износ на месо и внос на фурми, в разгара на корона пандемията.

За времето начело на държавната банка Мавродиев се превърна и в най-скъпо платеният кадър на държавна служба. Според декларациите на висшите държавни служители, подавани пред КПКОНПИ, за две поредни години той бие всички рекорди по заплащане на държавните кадри с доходи от труд в размер на 486 183 лв., което прави по 40 515 лв. на месец. За сравнение, предходната година Мавродиев бе декларирал малко по-ниска заплата - около 36 000 лв. на месец.

Тъй или иначе, скандалите около Мавродиев продължиха и след като бе отстранен от позицията си в ББР. Преди дни неговото име бе забъркано в имотни сделки с ексдепутата  от НДСВ Димитър Ламбовски, нашумял покрай разследването "Осемте джуджета". В определени медии бяха разпостранени анонимни твърдения, че Стоян Мавродиев притежава къща в Гърция, бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмица по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици", се казва в позицията на Стоян Мавродиев до медиите, с която той заплаши да съди медиите, позволили си да тиражират информацията, която е от анонимни източници, но със сигурност би следвало да е много интересна за прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев, който непрестанно тръби, че няма притеснения да разследва дори фигури от този ранг. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във