Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри от Г-7 обещаха да предприемат всички мерки срещу коронавируса

Таро Асо, финансов министър на Япония

Финансовите министри на страните от Г-7 ще предприемат всички възможни стъпки, за да защитят глобалната икономика от разпространяващия се коронавирус, а ръководителят на Банката на Япония Харухико Курода обеща "добро послание", информира "Ройтерс".

По време на конферентен разговор министрите и централните банкери на страните от групата обещаха действия, включително фискални мерки, където е необходимо, в подкрепа на световната икономика. "Потвърждаваме ангажимента си да използваме всички уместни политически инструменти за постигането на силен, устойчив растеж и да се опазим от рискове за спад на икономиката", казват европейските лидери. Японският финансов министър Таро Асо посочи, че желателният политически отговор ще варира за всяка отделна страна.

Обединеният фронт на световните лидери успокои безпокойствата около бързото разпространение на коронавируса в десетки страни и подпомогна възстановяването на световните фондови пазари и цените на петрола. "Това е дуел между надеждата и страха. Централните банки дават надежда с потенциалните си стимули", каза Васу Менон, старши инвестиционен стратег в OCBC Bank Wealth Management. "Въпросът е какво ще правят? Паричната политика вече е много разхлабена, а лихвените проценти много ниски", добави той.

Миналата седмица световните пазари изпитваха опасения, че прекъсването във веригите за доставки, в производството и в пътуванията в световен мащаб, причинени от епидемията, може да нанесе сериозен удар върху световната икономика, която се опитва да се възстанови от търговската война между САЩ и Китай.

Коронавирусът, който се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година, се разпространява бързо в цял свят през последната седмица и сега новите случаи са повече извън Китай, отколкото в рамките на страната. Заразените в световен мащаб достигат повече от 90 000, като над 80 000 са в Китай. Случаи на коронавирус са регистрирани в 77 страни и територии, като Украйна стана последната страна, обявила първия си случай на заболяването. Починалите в Китай са 2943, а в останалия свят – над 75.

Най-сериозното огнище извън Китай е в Южна Корея, където президентът Муун Джа-ин обяви война срещу вируса, като поръча допълнителни болнични легла и още маски, тъй като случаите в страната се увеличиха с 600 до близо 5000. Тридесет и четирима души са загинали в Южна Корея.

Шестима души загинаха от епидемията в Сиатъл. Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщава за над 90 случая в САЩ, голяма част от които хора, върнати от круизния кораб Diamond Princess, които бяха под карантина в Япония.

Иран съобщи, че броят на заразените се е увеличил до 1501, с 66 смъртни случая, включително високопоставен ръководител на страната.

Броят на жертвите в Италия скочи на 52 в понеделник от 34 предходния ден, а общият брой потвърдени случаи в най-тежко засегнатата държава в Европа надхвърли 2000.

Германия отчете 31 случая на заразени, с което общият им брой достигна 188.

Facebook logo
Бъдете с нас и във