Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри от еврозоната ще търсят отговор на надигащата се втора COVID вълна

На фона на втора вълна от коронавируса в цяла Европа финансовите министри от еврозоната ще обсъдят във вторник как да отговорят на все по-мрачната икономическа перспектива.

През юли лидерите на ЕС се споразумяха да стартират план за възстановяване в размер на 1,8 трилиона евро, който ще помогне за стимулиране на икономиката през следващите седем години. Правителствата на блока и Европейският парламент обаче все още не са постигнали консенсус за този план.

"Ние сме обединени и решени да използваме всичките си сили, за да се изправим срещу втората вълна. Първият ни приоритет е да приложим плана за възстановяване възможно най-скоро“, каза председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Политиците сега се фокусират върху възможно най-бързото постигане на споразумение по пакета. По-голямата част от парите вероятно ще започнат да текат към икономиките от средата на следващата година до края на 2023 г.

Настроението сред финансовите министри от еврозоната е категорично за запазването на националната фискална подкрепа засега, особено след като правилата на ЕС, ограничаващи размера на дефицитите и дълга, са в дерогация поради пандемията.

Подкрепата ще е необходима, тъй като Франция, Германия, Белгия, Австрия, Португалия и други страни са решили да затегнат ограниченията за движението на хората и са затворили част от предприятията за целия ноември,а броят на инфекциите и хоспитализациите на пациенти с COVID-19 скача рязко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във