Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри от еврозоната предлагат бързо спасение за бизнеса

Министрите на финансите на страните от еврозоната ще проведат среща във вторник (7 април), за да обсъдят вариантите как да подкрепят икономиката на ЕС. Очаква се те да обединят около три бързи инструмента за спасяването на бизнеса. 

На 26 март лидерите на ЕС поискаха страните от еврозоната да направят конкретни предложения за смекчаване на последиците от пандемията на фона на прогнозите, че Европа ще потъне в дълбока рецесия през тази година. 

Засега финансовите министри от еврозоната са обединени около три схеми за подпомагане на икономиката - да се прибегне към ресурса на спасителния фонд - Европейския механизъм за стабилност, издаване на портфейлни гаранции от Европейската инвестиционна банка, както и краткосрочната схема на Европейската комисия за запазване на заетостта.  

Кредитната линия от ЕСМ вероятно ще бъде в размер до 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната, която я е поискала, може да е на разположение за 12 до 24 месеца с падеж на задълженията от 5 до 10 години.

Втората идея са гаранции от ЕИБ в размер вероятно до 25 млрд. евро. Това ще позволи на банката да предостави допълнителни 200 млрд. евро кредити за малки и средни компании. Има и вариант за увеличаване на капитала на ЕИБ.

Третата възможност е схема за заетост при съкратено работно време, чрез която да се предотвратят съкращения, по модела на плана, който Германия вече прилага. По този начин работодателите ще бъдат насърчени да задържат служителите си, като ги прехвърлят на по-малко работни часове. Държавата пък ще допълни понижените в резултат на това заплати чрез евтини кредити от Европейската комисия, която за тази цел ще заеме от пазарите до 100 млрд. евро, възползвайки си от максималния си кредитен рейтинг "тройно А".

Facebook logo
Бъдете с нас и във