Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри от еврозоната очакват успокояване на цените

Съветът на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) обяви очакванията си, че ускорението на инфлацията във валутния блок е временно и ще намалее през 2022 година. Позицията на Еврогрупата съвпада с тези на Европейската централна банка и Европейската комисия. Финансовите министри се обединиха около мнението, че сегашното нарастване на инфлацията се движи от високите цени на енергията.

Въпреки това на срещата си в Люксембург през седмицата министрите постигнаха съгласие, че скокът на инфлацията не е аргумент срещу прехода към възобновяеми източници на енергия съгласно амбициозния план на ЕС за намаляване на емисиите на CO2 до нула до 2050 година, съобщи "Ройтерс".

Преди близо седмица президентът на ЕЦБ Кристин Лагард се опита да намали притесненията от нарастващата инфлация и обеща да подходи търпеливо при затягането на паричната политика. ЕЦБ няма да реагира прибързано, тъй като смята, че скокът в цените е временен. 

Инфлацията може да се повиши с 4% до края на тази година, но Лагард твърди, че след това ръстът на цените бързо ще потъне обратно под 2 процента.

"Фактът, че инфлацията се движи умерено ни позволява да бъдем търпеливи за затягане на паричната политика", обясни президентът на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във