Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри от ЕС приеха насоки за бюджета за 2019 г.

Във вторник министърът на финансите Владислав Горанов беше домакин на дискусия за устойчивите финанси, която финансовите министри на страните от Европейския съюз проведоха по време на Съвета по икономически и финансови въпроси в Брюксел. Под председателството на Горанов министрите приеха още насоки за европейския бюджет за 2019 г. и решиха да препоръчат на Европейския парламент да освободи от отговорност Комисията за управлението на бюджета през 2016 г.

Дискусията за устойчивите финанси се проведе на основата на доклад по темата, публикуван в края на януари. Съветът очаква да получи и плана за действие по тази тема, който Комисията ще представи през март.  

„Парижкото споразумение за климата е ключово постижение за глобалната икономика. Европейският съюз играе водеща роля за прехода към икономика с ниски въглеродни емисии. Вярвам, че изразените днес позиции ще бъдат от полза на Комисията при работата по плана за действие., каза Горанов. 

В рамките на срещата министрите също се съгласиха как трябва да изглежда следващият бюджет на ЕС. Те очакват да видят разумен бюджет, който насочва средства към приоритетните за Съюза области и предвижда достатъчно резерви за справяне с непредвидени обстоятелства. Вниманието трябва да бъде насочено към програми и дейности, които създават добавена стойност.

Съветът препоръча още да се потвърди номинацията на Луис де Гиндос като заместник-председател на Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във