Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри от ЕС подкрепиха идеята за нови данъчни правила към Google и Facebook

На неформална среща през уикенда министрите на финансите от Европейския съюз (Екофин) изразиха предпазливата си подкрепа за прилагането на нови данъчни правила за технологичните гиганти като Google и Facebook, въпреки че подчертаха, че ще е необходимо да се намери постоянно решение на въпроса в глобален план, включващо и САЩ.

Финансовите министри от блока се съгласиха на срещата в Талин, Естония да намерят занапред по-добри начини за данъчно облагане на компаниите, предоставящи цифрови услуги, макар че някои министри показаха различия относно това, как да се процедира в бъдеще по този въпрос, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".

Въпреки някои разнопосочни мнения, в крайна сметка ние стигнахме до няколко общи заключения, заяви Томас Тьонисте, министър на финансите на Естония. Всички изразихме съгласие, че проблемът съществува, допълни той, позовавайки се на настоящото неадекватно данъчно облагане на технологичните компании.

Това представлява част от последните опити на ЕС да се отърси от това, което официалните европейски власти определят като избягване на данъците в рамките на Европа и да се гарантира на европейските гражданите, че големите компании ще плащат справедливи данъци.

ЕС се стреми да модернизира корпоративните данъчни правила, които традиционно са разработени на базата на материалните активи и на съответното място, където оперират дадените дружества. Европейските властимащи биха искали да се отчитат виртуалните операции, като например тези на интернет търсачките, която продават целенасочена реклама въз основа на данни, събрани в държави, където дадените технологични компании няма постоянно представителство.

Едно от обсъжданите предложения представляваше краткосрочен план, предложен от Франция и подкрепен от Германия, Италия и Испания, за установяване на "уравнителен данък" върху приходите, генерирани в Европа от страна на цифровите компании. Целта е да се отрази това, което тези страни смятат, че компаниите трябва да плащат под формата на корпоративен данък. Предложението обаче повдига въпроси сред държавите - членки на ЕС относно това, как да се прилага този данък.

Едва малко над половината от финансовите министри на 28-те членки на ЕС подкрепиха този план, докато мнозинството от тях подкрепиха идеята за намиране на дългосрочно споразумение на световно равнище с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Трябва да се има предвид, че ОИСР е форум на богатите икономики, който включва редица водещи страни от ЕС, Япония и САЩ, като усилия са да се намали това, което се определя като "изместване на печалбата".

Някои държави - членки изразиха в събота загрижеността си, че новите данъчни правила по същество ще бъдат насочени към четири големи американски технологични компании: Google, Facebook, Amazon.com Inc. и Apple Inc. Същите страни са посочили, че било по-целесъобразно да се водят дискусии на ниво ОИСР.

Европейската комисия обеща да изготви законодателно предложение, което да бъде паралелно обсъдено с ОИСР. Комисията планира да публикува документ, очертаващ всички възможности преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 29-и септември.

Валдис Домбровскис - европейският комисар, отговарящ за финансовите услуги, заяви, че ЕК ще вземе под внимание предложението за изравняване на данъците при изготвянето на законодателното предложение, който се очаква да бъде представен до пролетта на следващата година.

ЕС се бори от години да затвори т.нар. "данъчните вратички", тъй като всичките страни - членки, включително юрисдикциите с ниски данъци като Ирландия и тези с доста по-високи данъци като Германия, трябва да се договорят единодушно по отношение на данъчните въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във