Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за реформа в еврозоната

Министрите на финансите на ЕС се споразумяха за стъпки за укрепване на еврозоната срещу бъдещи финансови кризи, като сключиха споразумение след продължили през цялата нощ в Брюксел преговори, в които силните амбиции на французите за реформи се сблъскаха с нежеланието на столиците от Северна Европа да споделят повече финансов риск.

Министрите в Брюксел подготвиха пакета от реформи рано във вторник сутринта в разговори, характеризирани от спънки, продължителни спорове и преразглеждания, целящи да задоволят най-накрая изискванията на Париж, Рим, Берлин и Хага, пише Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Окончателното споразумение включва мерки за снабдяване на банковия съюз на еврозоната с по-голяма финансова подкрепа и за предоставяне на спасителния фонд - Европейския механизъм за стабилност, на допълнителна гъвкавост по отношение на това как той може да помогне на страните да преодоляват пазарните сътресения.

Сделката беше подготвяна в продължение на повече от 15 часа, а министрите имаха краен срок, определен от лидерите на ЕС, в който трябваше да изготвят политически план, за да бъде готов за срещата на върха, която ще се проведе в белгийската столица през следващата седмица.

Реформата в еврозоната е провокирана от политическия дневен ред на ЕС през последните месеци, тъй като правителствата в рамките на валутния блок са подложени на натиск върху ограниченията и задълженията, произтичащи от членството в единната валутна зона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във