Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовите министри на ЕС договориха стъпки за по-строг надзор при прането на пари

Финансовите министри на Европейския съюз подкрепиха плановете на блока за по-големи правомощия при борбата с изпирането на средства след поредица от разкрития за преминаване на големи количества "мръсни пари" през европейските банки, предаде Ройтерс.

През миналата година в ЕС избухна най-големият скандал за пране на пари, след като през естонския клон на Danske Bank са преминали подозрителни плащания в размер на 200 млрд. евро. в периода между 2007-2015 години. Оттогава се появиха и други случаи, като последният от тях включва най-големия кредитор на Малта - Bank of Valletta, за който Европейската централна банка заяви, че години наред не е успял да се справи с рисковете, свързани с "мръсните пари".

В съвместно изявление финансовите министри на ЕС призоваха Европейската комисия да проучи възможността за прехвърляне на надзорните правомощия върху отделен орган на ЕС и да измени правилата за засилване на координацията между националните органи.

Въпреки че престъпните организации често изпират приходите от незаконната си дейност в чужбина, в момента борбата срещу финансовата престъпност в ЕС се ръководи предимно от национални органи, които не винаги си сътрудничат пълноценно. По-малките държави като Люксембург, Малта, Кипър и балтийските страни, бяха обвинени в слаби проверки, които са позволили многократни случаи на пране на пари.

Министрите заявиха, че трябва да се обмисли създаването на орган на ЕС, който да има „независима структура и преки правомощия“ върху банките, след като през миналата година те се противопоставиха на подобна стъпка. Те също така призоваха за нов преглед на правилата на ЕС за борба с "мръсните пари", само година след като блокът прие петата ревизия на правилата си за борба с прането на пари.

Преди днешната среща някои от най-големите държави в ЕС, включително Германия, Франция и Италия, заявиха, че правомощията трябва да бъдат прехвърлени на европейски орган, тъй като националните надзори са се оказали неспособни да се справят с финансовата престъпност. Те дори посочиха, че съществува риск някои национални надзорни органи „да бъдат пряко или косвено повлияни от контролирани институции или групи по интереси“.

Повечето министри подкрепиха съвместното изявление, но някои от тях, като финансовия министър в Люксембург, не се включиха в дискусията, оставяйки неясно дали ще подкрепят реформата. Министърът на финансите на Малта, Едуард Шиклуна, заяви, че напълно подкрепя "основния ремонт". Той е изправен пред криминално разследване за пране на пари, в което отрича да е участвал. Малтийското правителство също потвърди подкрепата си за държавната банка на Валета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във