Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Финансовият сектор бил отговорен в 80% от случаите на пране на пари в ЕС

80 на сто от случаите на пране на пари в ЕС се случват в банковата и финансова система – данните оповести евродепутатът от Групата на либералите и демократите за Европа Петър Йежек на публично изслушване на дебат в Европейския парламент за борбата срещу прането на пари в банковата система на ЕС.

"По данни на Европол, 80 на сто от случаите на пране на пари стават вътре в банковата и финансовата система с помощта на професионалисти отвътре, които ги прикриват, разбира се, с честата употреба на офшорки и места, известни като данъчен рай", обяви той.

"Всички банки харчат милиарди евро годишно за режими, които прикриват това, а Европейският съюз успява да залови само един процент от всички криминални мрежи в Европа", посочи евродепутатът.

Всички държави-членки трябва да затворят дупките в данъчното си право, които правят възможни схемите от „Досиетата от Рая“, заявиха депутати в пленарен дебат. Той е продължение на обсъждането в Страсбург на 14 ноември на новата серия от разкрития, известна под името „Досиетата от Рая“, относно това как отделни хора и международни корпорации прикриват богатството си и минимизират данъчните си задължения.

Депутатите подчертаха отговорността на държавите в ЕС в борбата срещу нечестните данъчни практики. „Надявам се, че това ново изтичане на информация е отворило очите на онези държави-членки, които не бяха осъзнали значимостта на проблема“, заяви Петър Йежек.

„Как така се нуждаем от разследващи журналисти, които да разкрият всичко това? Какво правят националните данъчни власти?“, попита Бернд Луке.

„Изтеклата информация има ключово значение за информираното изготвяне на политика и политическите решения“, посочи Мати Масикас от името на Съвета. „Гражданите очакват от нас една по-справедлива данъчна система“, допълни той.

Комисарят за данъчното облагане Пиер Московиси каза, че не е изненадан от разкритията: „От доста време вече знаем, че мултинационалните корпорации, заможните данъкоплатци и банките работят в тясно сътрудничество, за да изнесат всякакви видове доходи далеч от обществените светлини“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във