Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Финансовият министър закрива Държавния резерв

Финансовото министерство ще внесе проект в Министерския съвет за закриване на агенция Държавен резерв и военновременни запаси, обяви в петък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му това е структура с доказана неефективност и закриването й ще спести 80-90 млн. лв. годишно на държавата. В момента в резерва работят около 600 души.


В проектобюджета за 2012-а парите именно за тази структура са орязани най-драстично. Предвидени са 45.6 млн. лв. при 75.6 млн. през тази година.


Председателят на Държавния резерв Станимир Пеев съобщи, че от радиото (Хоризонт) научил за намерението на Дянков. В резерва се съхраняват задължителните запаси на държавата от горива, изисквани от Европейския съюз, химикали, основни храни, цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарства и друго медицинско оборудване и апаратури. Той разполага с 37 складови и зърнени бази. Кой ще поеме управлението на тези съоръжения и техните запаси и как ще бъде регламентирано това - засега не е ясно. Най-вероятно отделните запаси ще минат на пряко подчинение на съответните министерства, така както беше преди създаването на агенцията.


Не е ясно и дали решението на Дянков е съгласувано с премиера Бойко Борисов, както и каква ще е реакцията на вицепремиера Цветан Цветанов и на останалите министри от кабинета. Симеон Дянков вече претърпя едно поражение, след като поиска двойно намаляване на обезщетението при пенсиониране на военни и полицаи.


Министрите нямат право да се оплакват от предвидените за ведомствата им средства от новия бюджет, тъй като в голяма част от тях има възможности за допълнителни приходи. Който се оплаква, може да си търси друга работа, никой не се е родил министър, каза още Дянков. Той съобщи, че ще изпрати писма и до всички кметове на общини в страната за намаляване състава на администрациите им с 15 процента. Който откаже, няма да получи допълнителни плащания през годината.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във